LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PROJEKTNE AKTIVNOSTI

U ovoj školi iz Vinkovaca učenici još u školskim klupama imaju priliku usavršavati se izvan Hrvatske

Poljoprivredno-šumarska škola Vinkovci aktivna je u provođenju projektnih aktivnosti u kojima učenicima omogućuju da na neko vrijeme odu izvan Hrvatske i tamo uče neke nove stvari koje imaju tendenciju odraziti se i na njihov profesionalni rast.

Poljoprivredno-šumarska škola Vinkovci aktivna je u provođenju projektnih aktivnosti u kojima učenicima omogućuju da na neko vrijeme odu izvan Hrvatske i tamo uče neke nove stvari koje imaju tendenciju odraziti se i na njihov profesionalni rast.

Za mlade je važno širiti vidike, a često i usavršavati se izvan matične zemlje. Jedan od primjera dobre prakse poticanja mladih da se usavršavaju i stječu praktične vještine još tijekom srednje škole je i Poljoprivredno-šumarska škola Vinkovci.

Naime, oni su aktivni u provođenju projektnih aktivnosti kroz koje učenicima omogućuju da na neko vrijeme odu izvan Hrvatske i tamo uče neke nove stvari koje imaju tendenciju odraziti se i na njihov profesionalni rast.

Nakon što je u studenome 2022. u španjolskoj Úbedi 16 učenika na dvjema ekološkim farmama učilo o permakulturi, već 12. ožujka 2023. šestero učenika koji se obiteljski bave konjogojstvom otišlo je u Pireneje, u školu koja je specijalizirana upravo za to područje, kako bi produbili znanje i unaprijedili praktične vještine jahanja, piše Glas Slavonije.

Aktivnosti se nastavljaju i u travnju, kada 12 učenika odlazi na Cipar - dva pekara i dva mesara provest će dva tjedna u tvrtkama iz svojih područja, a osam agrotehničara bavit će se sustavima navodnjavanja.

Za neke će i ljeto biti aktivno pa se tako planira praktična nastava osam šumarskih tehničara u partnerskoj šumarskoj školi u finskoj Laponiji. Projektne aktivnosti nastavljaju se sve do 2027., a vjeruje se da će brojka uključenih učenika i dalje rasti.

Koji su benefiti prakse u stranim zemljama?
 

Rad u stranoj zemlji može biti izazovan, ali i poticajan za učenje jezika, što će učenicima biti od koristi u budućoj karijeri. Osim učenja jezika, može biti poticajan i za razvoj komunikacijskih vještina te snalaženja u situacijama izvan zone komfora. Također, to im može pomoći da izgrade mrežu kontakata s ljudima sličnih interesa. Učenici ovakvim pristupom imaju priliku upoznati ljude iz drugih zemalja, što će im pomoći da izgrade svoju mrežu kontakata korisnu u budućoj karijeri jer će imati pristup različitim ljudima i poslovnim prilikama.

 
FOTO: YOUTUBE SCREENSHOOT, STUDENTSKI.HR VIA CANVA