LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
350. obljetnica

U opticaj puštene kovanice od 25 kuna s motivima Sveučilišta u Zagrebu – pogledajte kako izgledaju

Povodom obilježavanja 350. obljetnice osnutka najvećeg hrvatskog sveučilišta, u opticaj je puštena kovanica od 25 kuna s prigodnim motivima.

Povodom obilježavanja 350. obljetnice osnutka najvećeg hrvatskog sveučilišta, u opticaj je puštena kovanica od 25 kuna s prigodnim motivima.

Uz ostale prigodne motive kojima se obilježava 350. obljetnica postojanja Sveučilišta u Zagrebu, kao što je prigodni tramvaj, izrađena je i obrazovno-numizmatička poslastica. Riječ je o kovanici od 25 kuna s motivima zgrade Rektorata.

U opticaju se nalazi 20 000 kovanica, a njihov idejni i likovni realizator akademski je kipar Damir Mataušić. Sveučilišna je kovanica iskovana u Hrvatskom novčarskom zavodu, a može se nabaviti od 4. studenog 2019. Dodatne informacije o narudžbi i kupnji nalaze se na poveznici

Zagrebačko sveučilište, podsjetimo, osnovano je prije 350 godina, a njegova povijest počinje 23. rujna 1669. kada su diplomom rimskoga cara i ugarsko-hrvatskoga kralja Leopolda I. priznati status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj Isusovačkoj akademiji u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu. Taj status prihvaćen je i na saboru Hrvatskoga kraljevstva 3. studenoga zbog čega se na taj datum obilježava Dan sveučilišta. 

FOTO: Hrvatska narodna banka

FOTO: STUDENTSKI.HR