LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
BOLJA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

U nekim županijama nastava od ponedjeljka opet uživo, ponegdje i za studente

Učenici zagrebačkih, međimurskih, vukovarsko-srijemskih, zadarskih, karlovačkih i splitsko-dalmatinskih škola nakon više tjedana nastave na daljinu vraćaju se na nastavu uživo. 

Učenici zagrebačkih, međimurskih, vukovarsko-srijemskih, zadarskih, karlovačkih i splitsko-dalmatinskih škola nakon više tjedana nastave na daljinu vraćaju se na nastavu uživo. 

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba jednoglasno je prihvatio prijedlog Ureda za obrazovanje po kojemu se od idućeg tjedna svi učenici zagrebačkih škola nakon više tjedana nastave online, vraćaju na nastavu uživo. No oni nisu jedini hrvatski školarci koji se vraćaju u školske klupe.

Nastavu su uživo dosad imali samo osnovnoškolci i maturanti, a sada bi se svi zagrebački srednjoškolci trebali vratiti u školske klupe. U Splitsko-dalmatinskoj županiji nastavi uživo se vraćaju i studenti, a osim nastave dozvoljeno je održavanje i praktične nastave. Više informacija dostupno je na poveznici.

Kako su obrazložili u Gradskom uredu za obrazovanje za Jutarnji.hr, razlog je ovoj odluci veća procijepljenost općeg pučanstva.
 
Među prvima je o prekidu nastave na daljinu objavila Karlovačka županija:
– Od 10. svibnja nastava će se odvijati u svim školama Karlovačke županije, čime se ukida kombinirani model nastave u školi i na daljinu koji je bio na snazi od 25. ožujka.
U školske klupe vraćaju se i učenici Međimurske županije.
– Epidemiološka situacija u Međimurskoj županiji još uvijek je ozbiljna, upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, no 7-dnevna i 14-dnevna incidencija ponovno su pale ispod 1000, što je pokazatelj da bilježimo lagani pad broja pozitivnih. Stoga je, nakon konzultacija s epidemiološkom službom i ravnateljima škola, dana preporuka da se od ponedjeljka, 10. svibnja svi učenici osnovnih i srednjih škola vraćaju na nastavu u školske klupe. – stoji  u priopćenju.
Sličnu stvar priopćili su i iz Vukovarsko-srijemske županije:
– U skladu s preporukama Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije i Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, donosena je Odluka o izmjeni Odluke o načinu održavanja nastave nakon proljetnog odmora školske godine 2020/2021, za školske ustanove kojima je Vukovarsko-srijemska županija osnivač, na način kako slijedi: svi učenici osnovnih i srednjih škola,  kojima je Vukovarsko-srijemska županija osnivač, nastavu će pohađati u školi sukladno modelu A nastave. Ova Odluka stupa na snagu 06. svibnja 2021. godine, a primjenjuje se od 10. svibnja 2021, do izmjene i dopune iste.
Na model A prelazi se i u Zadarskoj županiji, počevši od ponedjeljka, 10. svibnja.
– Zbog stabilne epidemiološke slike na našem području i manjem broju zaraženih osoba, Stožer civilne zaštite Zadarske županije neće produljiti mjere koje su na snazi do 9. svibnja, te je svim školama na području Zadarske županije dana preporuka da se nastava od ponedjeljka, 10. svibnja održava po modelu A. – navedeno je.
U Istarskoj županiji do 14. svibnja nastava za više razrede osnovnih škola i srednjoškolce nastavit će se odvijati po modelu C, odnosno online, dok će maturanti i učenici nižih razreda nastaviti pohađati nastavu uživo.

U školske klupe od idućeg tjedna vraćaju se i učenici viših razreda osnovnih škola kojima je Grad Križevci osnivač te svi učenici Glazbene škole Alberta Štrige u Križevcima. Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci nastavu će pohađati po modelu B, na način da će šest odgojno-obrazovnih skupina pohađati nastavu u učionici, a šest na daljinu, da bi se tjedan poslije zamijenili, piše Križevci.info.

Veleučilište u Rijeci prelazi na model B nastave, odnosno hibridni model kombinacije online nastave i nastave uživo. Ispiti i dio nastave održavat će se uživo. 

– Za studente koji nisu iz Rijeke i okolice, a nemaju i ne mogu si osigurati smještaj u Rijeci, prisustvovanje nastavnom procesu neće biti obvezujuće. Izuzetak će biti provjere znanja, ako se provode uživo, kojih studenti mogu biti oslobođeni samo temeljem zdravstvenog stanja. – stoji na Facebook stranici Veleučilišta u Rijeci.

Svi se i dalje moraju pridržavati epidemioloških mjera koje su donijeli Nacionalni stožer civilne zaštite RH i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
FOTO: UNSPLASH