LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Aktivno sudjelovanje mladih

U još jednoj županiji otvoren Centar za mlade, ima i gaming prostor, a boravak je besplatan

U Daruvaru otvorena Kuća mogućnosti - prvi centar za mlade u toj županiji u kojemu mogu pronaći edukacije, zabavu i podršku.

U Daruvaru otvorena Kuća mogućnosti - prvi centar za mlade u toj županiji u kojemu mogu pronaći edukacije, zabavu i podršku.

Povodom Europske godine mladih, danas je u Daruvaru svečano otvoren prvi Centar za mlade Kuća mogućnosti, prvi takav centar za mlade u Bjelovarsko–bilogorskoj županiji vrijedan gotovo 2.000.000,00 kuna. Riječ je o projektu koji se u većoj mjeri financira iz Europskog socijalnog fonda, a provodi ga daruvarska Udruga Impress s partnerima Centrom za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava te Gradom Daruvarom.

Tanja Herceg, predsjednica Udruge Impress koja je idejni začetnik, autor i realizator projekta, između ostalog je istaknula kako je Centar za mlade Kuća mogućnosti prvi centar za mlade osobe u županiji, centar koji ima svoje inkubatore za mlade u Zagrebu, Bjelovaru i Grubišnom Polju.

–Mi smo jedan od rijetkih centara za mlade u Hrvatskoj i to smo izrazito ponosni – kazala je Herceg.

–Centar mladima nudi niz edukativnih sadržaja kao što su edukacije, radionice i računalne igre iz robotike i STEM–a, pripreme za maturu, podršku u slučaju proživljavanja ili svjedočenja nasilja, aktivnosti vezane uz prevenciju nasilja, suradnju s organizacijama starijih osoba s kojima baštinimo vrijednosti međugeneracijske solidarnosti te još mnoštvo aktivnosti koje ćemo prezentirati u narednom periodu –istaknula je predsjednica Udruge Impress.

U objektu Centra za mlade u središtu Daruvara, zahvaljujući ideji koja je potekla iz Impressa te fondu EU koji je prepoznao njihovu kvalitetnu priču, danas ondje postoji novouređena gaming zona s najboljim računalima, PS4, PS5 i VR konzola.

–Upravo na ovaj način činimo najbolju opremu dostupnu mladima te tako diskretno utječemo na smanjenje društvenih razlika i povećavamo mogućnosti koje mladi imaju. Pokušavamo ponuditi mladima svu moguću podršku u obrazovanju i odrastanju, a naš cjelodnevni pristup od osam ujutro do osam navečer omogućava roditeljima koji rade smjenski ili rade više poslova da imaju prostor u kojemu se njihova djeca mogu družiti i obrazovati na sigurnom. Najvažnije je za istaknuti kako su sve aktivnosti i boravak u IMPRESS–u potpunosti besplatni – kazala je Herceg.

Danijelu Žigić iz Nacionalne Zaklade za razvoj civilnog društva oduševio je broj okupljenih na otvorenju Centra pri čemu je javno istaknula da putem ovakvih programa se nastoje podići mogućnosti za mlade u malim i ruralnim sredinama!

Dodala je i kako vjeruje da će Centar nastaviti raditi kvalitetno te da će u budućnosti nastaviti surađivati sa Zakladom kroz razne projekte i programe.

Njezina ekselencija Apostolova Balaburski, predstavnica Veleposlanstva Sjeverne Makedonije u Hrvatsko, oduševljeno je i iskreno pohvalila napore Udruge Impress zbog suradnje s volonterima iz Sjeverne Makedonije i posebno istaknula kako će Veleposlanstvo nastave iz njezine zemlje nastaviti podržavati rad Udruge Impress.

- Nastojanja mladih zaposlenika i volontera Udruge Impress, njihov predani rad na boljitku mladih, ali cjelokupne zajednice doveo je do toga da danas otvaramo Kuću mogućnosti za mlade i sve uzraste. U gradu smo jako ponosni što imamo ovako kvalitetno posloženu udrugu u Daruvaru, koja i ovim projektom pokazuje da svoju profesionalnost da osigura najbolje uvjete za rad s mladima te nastavi doprinositi cijeloj zajednici – rekao je Ivor Kovačko, predsjednik Gradskog vijeća Grada Daruvara.

Inače, ukupan iznos projekta Kuća Mogućnosti, u sklopu koje djeluje Centar za mlade, je 1.986.166,00 kuna, a financira ga Europska unija u okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda s iznosom od 1.688.241,10 kuna, dok razliku pokriva RH.

Otvorenje prvog Centra za mlade u regiji okrunjen je prezentacijom tradicionalnih jela i običaja iz osam zemalja iz kojih dolazi 14 volontera koji trenutno aktivno sudjeluju u radu Udruge Impress.

FOTO: UNSPLASH