LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Naglašena važnost prevencije

U Glini predstavljen projekt Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad 2021.

Tijekom listopada udruga SVE za NJU zajedno s učenicima osnovnih i srednjih škola ponovno podsjeća na važnost prevencije raka dojke.

Tijekom listopada udruga SVE za NJU zajedno s učenicima osnovnih i srednjih škola ponovno podsjeća na važnost prevencije raka dojke.

Nastavak projekta pod nazivom Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad najavljen je u Glini 30. rujna 2021. zajedno s udrugom Sv. Agata te srednjom i osnovnom školom Glina, a tom se prilikom obilježila i prva akcija Ružičastog listopada koja je održana upravo u Glini 2017. godine s ciljem promicanja Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka dojke i poticanja žena na brigu o zdravlju.

Ljiljana Vukota, voditeljica Projekta, udruga SVE za NJU zahvalila je svim partnerima na podršci, školama i učenicima na suradnji te uputila poziv svim majkama da se predbilježe za kontrolni pregled dojke i potaknu žene iz svoga okruženja da učine to isto.

– Mnoge žene su propustile svoje kontrolne preglede zbog obaveza, potresa, epidemije ili jednostavno misle da su zdrave i premlade za rak dojke. U SVE za NJU smo svjedoci da je to, nažalost, zabluda jer od raka dojke obolijevaju i mlade žene. Ne odgađajte preglede! – poručila je. 

Projekt će se provesti tijekom listopada nizom akcija u 69 osnovnih i srednjih škola širom Hrvatske. Škole će snimiti fotografiju ili kratku video poruku učenika Mama, budi zdrava, ali i provesti druge aktivnosti posvećene zdravlju te dizanju svijesti o važnosti čuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih stilova.

27 tisuća učenica i učenika i ove će godine dobiti letak na koji će upisati svoje i majčino ime te ga uručiti svojim majkama kako bi pomogli osvijestiti žene o važnosti brige za njihovo zdravlje u Međunarodnom mjesecu borbe protiv raka dojke.

– Kako bismo pomogli ženama (djelatnicama, majkama, sestrama, bakama) u praćenju zdravlja i potaknuli ih na redovite preglede i samopreglede, uključili smo se u akciju  Mama, budi zdrava  udruge SVE za NJU. Učenici naše škole i ove će godine poručuju: Mama budi zdrava. Letak iz dječje ruke majka neće odbaciti nego pogledati i vjerujemo razmisliti kad bi trebala otići na pregled. Svaka učenica i učenik i sve nastavno i drugo osoblje dobit će edukativni letak Mama, budi zdrava. – istaknula je Robertina Stajdohar, ravnateljica Osnovne škole Glina. 

Dodala je da su učenici OŠ Glina osmislili i uredili simbolični kutak Ručak u ružičastome te su ga između ostaloga ukrasili plakatima koje su izrađivali na temu Dana ružičaste vrpce. Uz prezentacije, napravljen je i kutak za fotografiranje sa svojim majkama te kutak s informativnim letcima koje će dijeliti učenici osmih razreda, 

– Izrazita mi je čast i zadovoljstvo što se najava projekta Mama, budi zdrava ove pete godišnjice provedbe održava upravo u Glini, odakle je iz Srednje škole Glina akcija i krenula 6. listopada 2017. godine. – kazala je Marija Margušić Novosel, ravnateljica Srednje škole Glina.

– Bili smo prva škola u Hrvatskoj iz koje su učenici poručili: Mama, misli na sebe, budi sebi bitna jer si meni bitna i jer si meni potrebna. Srce nam je veliko što će ove godine iz 69 škola 27 000 djece glasno svojim majkama prenijeti poruku: Mama, budi zdrava! i ukazati im na važnost brige o vlastitom zdravlju, što ćemo zajedno obojiti listopad u ružičastu boju optimizma i nade.

Sv. Agata je mlada udruga i okuplja oboljele žene iz Glinskoga kraja. Sanja Štingl Vlašić, predsjednica udruga Sv. Agata Glina osobno u ovome projektu kao liječnica sudjeluje od početka.

– Drago mi je da se sad kao Udruga možemo uključiti. Pozivam žene da se odazovu na besplatne mamografske preglede, a sve koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke da se predbilježbe za pregled u dogovoru sa svojim liječnicima – istaknula je. 

Dijana Mayer, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručila je da je odaziv na mamografske preglede u Nacionalnom programu i redoviti kontrolni pregledi žena mlađih od 50 godina ključan faktor za rano otkrivanje bolesti kad je rak dojke izlječiv u više od 90% slučajeva.

– Pozivam žene da ne zanemaruju svoje zdravlja, budu odgovorne prema sebi i obitelji i da se redovito kontroliraju u skladu s preporukom svoga liječnika. Redovitim pregledima ne samo da možemo spasiti svoj život, nego biti primjer svojoj djeci, kako bi proveli što više godina zajedno grleći se s osmjehom na licu. – rekla je. 

Tijekom proteklih godina projekt se provodio u osnovnim i srednjim školama širom Hrvatske pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Projekt su također podržale tvrtke Manner, Avon, Roche, AstraZeneca, Pfizer i Končar.

Predstavljanju su nazočili predstavnici partnera u projektu, škola, udruge Sveta Agata i SVE za NJU, ZJZ Sisačko-moslavačke županije i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

FOTO: SVE ZA NJU