LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
UPISI 2024.

Traju upisi u srednje škole. Provjerite što se najviše upisivalo prošle godine

Upisi u srednje škole za školsku godinu 2024./2025. su započeli, uz rekordan broj prijava – preko 48 tisuća novih učenika! Saznajte koje su škole bile najpopularnije prošle godine, što su mladi najviše birali i kakvi su trendovi među učenicima.

Upisi u srednje škole za školsku godinu 2024./2025. su započeli, uz rekordan broj prijava – preko 48 tisuća novih učenika! Saznajte koje su škole bile najpopularnije prošle godine, što su mladi najviše birali i kakvi su trendovi među učenicima.

Prije nekoliko dana započeli su upisi u srednje škole, a očekivani broj novoupisanih u školskoj godini 2024/2025. veći je od 48 tisuća te će se upis u potpunosti obavljati elektronički. Iako još nije poznato koje su škole ove godine najpopularnije Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih objavilo je detaljne statističke podatke o upisima prošlogodišnjih učenika.

Podatci MZO-a pokazuju da je od nešto više od 40 tisuća učenika u Hrvatskoj, njih 39 318 upisalo srednju školu. Prosjek ocjena je bio 4,2, a prosječan broj bodova za upis u srednju školu 59,95.

Foto: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih

Prilika za studente i učenike: grad Rovinj otvorio natječaj za Prometnu jedinicu mladeži



Najveći broj učenika tada je upisao strukovne škole, njih 70,65 posto, dok je gimnaziju upisalo 27,39 posto, odnosno nešto više od 10 tisuća učenika. Ujedno je to i najveći postotak upisanih u strukovne, odnosno najmanji postotak upisanih u gimnazije do sada. Najmanje je učenika upisalo umjetničke programe, manje od dva posto. Najviše su se u gimnazije upisivali učenici iz Grada Zagreba, a najviše u strukovne škole oni iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Gimnaziju kao prvi odabir htjelo je upisati 54,3 posto učenika, umjetnost 46 posto, a turizam i ugostiteljstvo 25,5 posto učenika. Najnezanimljiviji prvi izbor mladima je bilo područje Geologija, rudarstvo, nafta i kemijska tehnologija koji je kao prvi na svome popisu imalo nešto više od 13,5 posto učenika.

Zagreb domaćin jubilarnog 20. izdanja svečane dodjele nagrade „Oskar znanja”



Što se tiče prevladavajućih sektora po broju upisanih učenika po županijama, ako se izuzmu gimnazije, Ekonomija, trgovina i poslovna administracija te Elektrotehnika i računarstvo istaknuli su se u tri županije, a Strojarstvo, brodogradnja i metalurgija u 10 županija. U svim županijama uz more prevladao je sektor Turizma i ugostiteljstva, u koji se kroz pet županija upisalo 1 538 učenika.

Za još detaljnije podatke možete posjetiti stranicu MZO-a, a za sve bitne datume vezane uz ovogodišnje upise u srednje škole pogledajte ovogodišnji hodogram upisa.
FOTO: PEXELS