LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus

Trajanje COVID potvrda možda će biti skraćeno

Čini se da ćemo se trebati cijepiti booster dozom prije nego što smo se nadali, a o mjerama za vrijeme blagdana će odlučiti Stožer.

Čini se da ćemo se trebati cijepiti booster dozom prije nego što smo se nadali, a o mjerama za vrijeme blagdana će odlučiti Stožer.

Iva Pem Novosel, epidemiologinja HZJZ-a, gostovala je u emisiji U mreži Prvog te najavila eventualno skraćivanje trajanja covid potvrda s 12 na 9 mjeseci.

Na pitanje je li omikron opasan i može li zaobići stečenu imunost, Pem Novosel rekla je kako se prema trenutnim istraživanjima čini da je omikron soj nešto slabiji od prethodnih, ali treba biti oprezan jer je istraživanje provedeno samo na kulturi stanica. Dodala je kako prema predviđanjima može zaobići imunost antitijela, s obzirom na nađene mutacije.

Vijest koja će mnoge razočarati je vjerojatno skraćivanje važenja covid potvrde s 12 na 9 mjeseci.
― Do sada smo smatrali da nakon preboljenja i potpunog cijepljenja dvjema dozama ta zaštita traje 12 mjeseci, odnosno i COVID potvrde su vrijedile 12 mjeseci. Međutim sada, u sklopu novih okolnosti širenja omikrona Europom, a vjerojatno i kod nas, i mi ćemo morati revidirati njihovo trajanje u skladu s preporukama europskih stručnjaka. Vrijedit će kraće, na nivou EU-a se najavljuje skraćenje na 9 mjeseci ― rekla je Pem Novosel za HRT.
Što se tiče mjera, rekla je kako je preporuka Europskog centra za prevenciju i suzbijanje bolesti njihovo pojačavanje tijekom praznika, ali o tome će odlučiti Stožer civilne zaštite.
FOTO: PIXABAY