Tradicionalne sirnice iz Dalmatinske zagore
Donosimo vam recept za pripremu tradicionalnih dalmatinskih sirnica.
Donosimo vam recept za pripremu tradicionalnih dalmatinskih sirnica.
Dalmatinska zagora poznata je po brojnim uskršnjim običajima, a u ovom članku donosimo vam recept za pripremu tradicionalnih dalmatinskih sirnica.
Sirnice, ili kako ih u dijelu Hrvatske nazivaju pince, obavezno su jelo na svakom stolu na dan Uskrsa. Pripreme počinju dva dana prije samog Uskrsa, kako bi se na Veliku subotu sirnice zajedno s jajima posevetile na misi.
Posvećene sirnice jedu se za doručak na Uskrs ujutro.
Potrebne namirnice za pripremu sirnica:
- 1 kg brašna tip 550
- 8 g svježeg kvasca
- 20 dkg margarina
- 25 dkg šećera
- 1 vanilijin šećer
- 5 jaja
- 3 dcl mlijeka (domaćeg)
- naribana kora od jednog limuna i jedne naranče
Priprema:
U posudu staviti tri cijela jaja i 2 žumanjka (od njih prethodno odvojiti bjelanjak), izmiješati mikserom i dodati rastopljeni maslac, toplo mlijeko, koru od limuna i naranče, vanilijin šećer te kvasac koji smo prethodno pripremili s mlijekom i šećerom (u decilitar mlijeka dodati žlicu šećera, zagrijati i dodat kvasac te ostaviti 10 minuta da se ukvasa). Lagano uz miješanje dodavati brašno.
Ostaviti na toplom 3-4 sata i onda ponovno dobro premijesiti. Oblikovati četiri kuglice, staviti na masni papir i ostaviti da odstoji pola sata (dok se kugle ne udvostruče). Na vrhu škarama razrezati sirnice i staviti u pećnicu na 180 stupnjeva da se peče pola sata.
Kad se sirnice ispeku, premazati ih razmućenim jajima i posuti šećerom. Vaše sirnice su spremne, uživajte!