LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Humanitarno djelovanje

Sveučilište u Splitu po pitanju humanosti broj 1 u Hrvatskoj otkad se pojavio koronavirus

Govoreći o humanitarnom djelovanju obrazovnih institucija u posljednje vrijeme, teško je ne primijetiti da Sveučilište u Splitu svojim naporima u tome prednjači. Otkrivamo što je sve poduzelo da pomogne najranjivijima zbog situacije s koronavirusom.

Govoreći o humanitarnom djelovanju obrazovnih institucija u posljednje vrijeme, teško je ne primijetiti da Sveučilište u Splitu svojim naporima u tome prednjači. Otkrivamo što je sve poduzelo da pomogne najranjivijima zbog situacije s koronavirusom.

Otkad se u Hrvatskoj pojavio koronavirus, javljaju se i razne inicijative pojedinaca, organizacija i institucija koji su voljni pomoći onima koje novonastala epidemiološka situacija posebno pogađa. Govoreći o obrazovnim institucijama, teško je ne primijetiti da Sveučilište u Splitu svojim naporima u tome prednjači. 

Zaštitni viziri za medicinsko osoblje

U široj je javnosti odjeknula akcija 3D printanja vizira za zaštitu medicinskog osoblja. Pokrenuo ju je upravo splitski student, odnosno student Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje – Slaven Damjanović. Vrijednost akcije prepoznao je Hrvatski studentski zbor te je preuzeo njezinu koordinaciju diljem Hrvatske. Međutim, ono što je manje poznato jest činjenica da je upravo Sveučilište u Splitu zauzelo važnu ulogu u cjelokupnom procesu – pokrenulo je dogovore s tvrtkom AD Plastik koja je na inicijativu Sveučilišta odlučila izraditi 50 000 vizira za zdravstveno osoblje. 


Vezano: Student FESB-a briljantnom inicijativom pomogao KBC-u Split; HSZ preuzeo koordinaciju na području cijele Hrvatske


Premda su studenti nastavili s printanjem diljem Hrvatske i premda su se u određenoj mjeri uključila i neka druga sveučilišta, podrška splitskog nedvojbeno je najveća. Do 14. travnja sveučilišnim nastavnim bazama u biomedicini i zdravstvu, koje imaju direktni kontakt s oboljelima od COVIDA-19, isporučeno je 2000 3D printanih vizira. Tog je datuma AD Plastik donirao Sveučilištu 3500, a Sveučilište nastavnim bazama, što čini brojku od 5500 vizira na ovome području koje su u konačnici donirali Sveučilište u Splitu, Hrvatski studentski zbor i Studentski zbor Sveučilišta u Splitu. 

 
Ustupanje kuhinje za prehranjivanje starijih i nemoćnih

Kuhinju Studentskog centra Sveučilište je privremeno ustupilo Katoličkoj udruzi Lovret koja priprema hranu za 110 starijih i nemoćnih osoba. Kuhinju inače dijeli s Domom Lovret koji pak ima oko 120 korisnika. Pridodamo li tome brojku od 10-ak dostavljača i kuhinjsko osoblje, u potencijalnoj je opasnosti velik broj korisnika zbog velikog broja kontakata.

Kako su korisnici uglavnom stariji od 65 godina, a samim time i u rizičnoj skupini u kontekstu epidemije koronavirusa, ova je odluka donesena prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a nakon razgovora s predsjedništvom Udruge Lovret i ravnateljicom Doma Lovret

#saljidalje akcija 

Studentski centar Split i UniSport Split organizirali su #saljidalje akciju kako bi što brže pomogli svim potrebitima u gradu. Naime, potaknuti akcijom koju je pokrenula Konoba & Bar Makarun te sa željom da olakšaju život starijima i nemoćnima, pripremili su pakete s hranom koje su djelatnici, zajedno sa sportašima, dostavili na njihove adrese. Podijeljeno je ukupno 100 paketa namirnica. 
 

Priprema ručka na Uskrs – za studente, djelatnike Zavoda za hitnu medicinu i socijalno ugrožene obitelji

Budući da određen broj studenata Sveučilišta u Splitu, koji mahom dolazi iz udaljenih gradova ili pak iz inozemstva, zbog obustave javnog prijevoza i cjelokupne situacije s koronavirusom nije proveo Uskrs u krugu svoje obitelji, Studentski centar Split odlučio je da menza prvi put radi na najveći katolički blagdan, a pritom se za bogati blagdanski stol pobrinuo i ravnatelj Ivan Žižić koji je kuhao s članovima sveučilišnog Studentskog zbora, Splitskog sveučilišnog sportskog saveza UnisportST te s igračima AFC-a Universitas.


Vezano: Na meniju u splitskoj menzi našle se kozice i tartufi, a u pregaču uskočio i ravnatelj SC-a


Uskrsni meni bio je pravi blagdanski, bogatiji nego ikad u menzi – našli su se tu tartufi, kozice, pa čak i pohani sladoled. Podijeljeno je čak 150 porcija studentima, ali i 20 porcija djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije te 50 porcija socijalno ugroženim obiteljima u Splitu. 

 
Navedenim je Sveučilište u Splitu definitivno dokazalo svoj status najhumanijeg u ovim vremenima, a svakako valja dodati i da je Zavodu za hitnu medicinu tijekom sedam dana podijelilo 210 sendviča s omletom, šunkom i sirom uz jogurt. Osiguravanje održavanja nastave u ovim uvjetima svakako je važno, ali da nije jedino ono što je važno – na splitskom bi primjeru trebali primijetiti i drugi sveučilišni gradovi te ga svakako usvojiti.