LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdravstvena akcija

Svakog sata 1 osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja; naučite kako spasiti život

Besplatna edukacija za građane održat će se danas od 10.00 do 13.00 sati na Cvjetnom trgu.

Besplatna edukacija za građane održat će se danas od 10.00 do 13.00 sati na Cvjetnom trgu.

Nakon dvije godine stanke uzrokovane pandemijom korona virusa Zaklada Hrvatska kuća srca u suradnji sa Studentskom udrugom StEPP i Gradom Zagrebom u sklopu akcije Oživi me održat će prvi puta za građane edukaciju o kardipulmonalnom oživljavanju, edukaciju o postupku prve pomoći kod opstrukcije dišnog puta (Heimlichov hvat) i edukaciju prve pomoći kod utapanja.

Također, svoj rad predstavit će i Savjetovalište za prehranu Doma zdravlja Zagreb Istok koje će građanima omogućiti savjete nutricionista i izračun indeksa tjelesne mase. Besplatna edukacija za građane održat će se od 10.00 do 13.00 sati na Cvjetnom trgu.

 

U Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9.000 osoba godišnje. Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Ususret velikim vrućinama i povećanom riziku od srčanog zastoja, organizatori su pripremili za građane edukaciju u sklopu koje će moći na lutkama naučiti cjeloviti postupka oživljavanja.  

 

Čak 80 % iznenadnih srčanih zastoja se događa izvan bolnice, a s obzirom da znamo kako je u tim trenucima svaka sekunda važna, potrebno je da što više sugrađana prođe kroz edukaciju oživljavanja. Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv. Tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima i za nekoliko minuta osoba umre. Jedini postupak kojim se to može spriječiti jest brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje oživljavanja. Rana reanimacija i neodložna defibrilacija (unutar 1-2 minute) pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba, a spašavanje života u ovom slučaju obavljaju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći.

FOTO: UNSPLASH