LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Odluka Vlade

Sutra u Hrvatskoj ponovno Dan žalosti, ovog puta zbog tragične smrti osmero studenata

Zastave se ponovno spuštaju na pola koplja 5. siječnja zbog tragične smrti osmero mladih u vikendici u blizini Posušja, samo tri dana nakon Dana žalosti proglašenog zbog potresa.

Zastave se ponovno spuštaju na pola koplja 5. siječnja zbog tragične smrti osmero mladih u vikendici u blizini Posušja, samo tri dana nakon Dana žalosti proglašenog zbog potresa.

Premijer Andrej Plenković na press-konferenciji Vlade Republike Hrvatske, održanoj nakon sjednice 4. siječnja, izrazio je tugu zbog smrti osmero mladih u okolici Posušja. Iz tog je razloga 5. siječnja 2021. proglašen Danom žalosti – 3 dana nakon Dana žalosti proglašenog zbog 7 preminulih u potresu – djevojčice u Petrinji, 5 osoba u Majskim Poljanama pored Gline te osobe u Lekeniku – te 26 ozlijeđenih i brojnih obitelji koje su ostale bez svojih domova.
Vezano: Zastave se danas spuštaju na pola koplja; u Hrvatskoj je Dan žalosti
Tijekom Dana žalosti hrvatska zastava ističe se na pola koplja na svim zgradama tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, kao i na svim zgradama u kojima se obavlja djelatnost pravnih osoba te u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu djelatnost. Tog se dana ne održavaju zabavna događanja. Radijski i televizijski programi također se moraju prilagoditi.
Vezano: Od tragično preminulih mladih opraštaju se kolege sa Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta u Mostaru
Podsjetimo, tragična smrt osmero mladih u vikendici u blizini Posušja u novogodišnjoj noći potresla je cijelu regiju. Petero preminulih tek je započelo svoj akademski put na Sveučilištu u Mostaru: Ivan Miličević i Stipe Pavković bili su studenti Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike, Žana Pavković studentica Filozofskog fakulteta, Mia Soldo obrazovala se na Pravnom fakultetu, a Stjepan Jukić na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti. Preminuli Stipe Romić i Marija Pavković obrazovali su se na Fakultetu elektotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, a Mirela Rezo na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Splitu.