LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
nisu zadovoljni situacijom

Studenti ne žele kupovati karte i ne nose maske, kažu ZET-ovi kontrolori

Prema kontrolorima putnici znaju biti agresivni, pa tako bude i fizičkih napada. Ipak, kažu kako su se s vremenom naučili nositi sa svojim stresnim poslom te kako je smijeh lijek za sve.

Prema kontrolorima putnici znaju biti agresivni, pa tako bude i fizičkih napada. Ipak, kažu kako su se s vremenom naučili nositi sa svojim stresnim poslom te kako je smijeh lijek za sve.

Dva ZET-ova kontrolora, Vjekoslav Šikac i Kruno Drempetić, razgovarali su s Večernjim listom o svom poslu i trenutnoj situaciji u javnom prijevozu.

Kažu kako putnici redovno koriste izgovore zbog toga što nemaju kartu, recimo govore da nisu stigli kupiti ili da su taman krenuli. Još neki od izgovora su nemanje sitnog novca kod sebe, ali neki i progovore strani jezik ― znaju da kontrolori nemaju mehanizam za kažnjavanje stranih putnika.

U smjeni od sedam sati kontrolori prođu tridesetak tramvaja i prekontroliraju oko 120 putnika ― u ZET-u ih radi 107. Obično rade u paru, a ponekad i po troje ili četvero. Ipak, najčešće ne kažnjavaju putnike nego im daju opciju da kupe kartu ili izađu van iz vozila. Kazna za vožnju bez karte je 500kn, ili pola tog iznosa ako se plati u roku od 8 dana.

― Dogodio nam se potres, tu je korona, moramo biti tolerantni. Pa umjesto kažnjavanja češće zamolimo putnika ili da kupi kartu ili da ode van. Tek ako pravi probleme dolazi do situacije u kojoj moramo zaustaviti tramvaj ― rekao je Drempetić za Večernji.

Kažu kako je moguće da uređaj za ,,štancanje" karata ne radi, pri čemu putnici nisu krivi. To provjeravaju praznom kartom.

Šikac objašnjava da je imao situacija u kojima su putnici agresivni prema kontrolorima, pa je tako i sam doživio napad. Nakon toga se naziva policija, ali događaj svakako bude stresan za napadnutog. Kaže kako nažalost od muških kontrolora probleme puno češće imaju njegove kolegice.

Što se tiče nošenja maski, kažu kako su u tome najneposlušniji učenici i studenti. 

– Ima ih koji se svađaju s nama, pogotovo kad je ekipa, onda zajedno krenu na tebe. Najviše problema rade srednjoškolci, ali i studenti su neugodni – objašnjava Drempetić.

Ipak, ne zaustavljaju promet zbog nemaskiranih putnika jer bi tako napravili problem svima, nego ih samo upozoravaju. Kažu kako im je posao stresan, ali su ipak s vremenom naučili nositi se s njim.
FOTO: BORIS ABRAMOVIĆ