LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
DAN SJEĆANJA U VUKOVARU

Stožer odustao od formiranja dodatne kolone sjećanja

Jutros je u medijima izašla i službena potvrda da se neće organizirati dvije kolone sjećanja. Potvrdu je iznio Igor Gavrić, glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Ideja o organiziranju zasebnog programa naišla je na odbijenicu nekih istaknutih Vukovaraca te je Stožer odustao od svoje ideje.

Jutros je u medijima izašla i službena potvrda da se neće organizirati dvije kolone sjećanja. Potvrdu je iznio Igor Gavrić, glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Ideja o organiziranju zasebnog programa naišla je na odbijenicu nekih istaknutih Vukovaraca te je Stožer odustao od svoje ideje.

Ovih se dana u široj javnosti pričalo o mogućnosti formiranja dviju kolona za Dan sjećanja u Vukovaru. Ideja o dvije kolone rezultat je nezadovoljstva Stožera za obranu hrvatskog Vukovara koje je poruzrokovano lošom politikom vladajućih i njihovom ideologijom koja je suprotna ideologiji članova Stožera. Ovaj prijedlog naišao je na negodovanje u javnosti jer bi se provedbom istoga narušilo dostojanstvo Vukovara i njegove žrtve u Domovinskom ratu.

Premda je Stožer planirao organizirati poseban program kojim bi se obilježila kolona sjećanja, reagirala je vukovarska Koordinacija udruga. Udruga broji 14 članova, od kojih se 7 izjasnilo da se protivi prijedlogu Stožera.

Jutros je u medijima izašla i službena potvrda da se neće organizirati dvije kolone sjećanja. Potvrdu je iznio Igor Gavrić, glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Ideja o organiziranju zasebnog programa naišla je na odbijenicu nekih istaknutih Vukovaraca te je Stožer odustao od svoje ideje. Gavrić je najavio da će pozvati sve stradalnike Domovinskog rata, branitelje i domoljube kako bi dostojanstveno odali počast gradu heroju Domovinskog rata. Ipak, toga dana Vukovar će ostati „negostoljubiv za vladajuće“.

Cijela situacija proizašla je iz neslaganja oko ćirilice. Svaka nacionalna manjina koja čini zakonom predviđeni postotak stanovništa na nekom području treba imati pravo na svoj jezik i pismo. Naposljetku, to je definirano i Ustavom RH. Ipak, slučaj Vukovara je posebna situacija. Radi se o gradu koji je sustavno uništavan gotovo tri mjeseca; radi se o gradu u kojemu su sprski stanovnici izdavali hrvatske susjede, ubijali ih i pljačkali; radi se o gradu u kojem ti isti susjedi danas slobodno šetaju gradom i uživaju povlaštene položaje; radi se o gradu u kojem Srbi slobodno mašu svojom zastavom, slave nacionalne ideje pod nacionalističkim sloganima iz 19. stoljeća; radi se o gradu u kojem srpsko stanovništvo slavi najveće krvnike koji su na zvjerski način oduzeli život mnogim nevinim Hrvatima. I sve to pod krinkom patriotizma.

Ako to učini Hrvat, on je nacionalist, nema morala, poštovanja i dostojanstva. A gdje je nestalo naše pravo na patriotizam? Hrvat više ne smije slobodno otići na koncert bilo kojeg domoljubnog izvođača, a da nije okarakteriziran kao ustaša. Sramota je to za sve hrvatske branitelje koji su ostavili život na bojištima kako bi jednog dana njihove obitelji mogle uživati u slobodnoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj. Uživaju li? Ne, ne uživaju. Dapače, konstantno ih se terorizira neprimjerenim i neukusnim idejama vladajuće garniture koja smatra da se ne treba pozivati na prošlost. Sve dok sprsko stanovištvo maše zastavom na kojoj je ime grada heroja napisano na ćirilići, povijest neće biti zaboravljena.
S obzirom na svu štetu proizašlu iz Domovinskog rata, na sve stradalnike, na sve branitelje, na svu ekonomsku štetu, na položaj Srba u Hrvatskoj, na činjenicu da najveći krvnici još uvijek slobodno šetaju, privilegija ćirilice u Vukovaru je smiješna.

FOTO: INES JURKOVIĆ/STUDENSKI.HR