LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nove mjere

Stožer najavio: Sutra u ponoć ukidaju se gotovo sve mjere

Na današnjoj konferenciji za medije Stožer je najavio ukidanje epidemioloških mjera koje su do sada bile na snazi.

Na današnjoj konferenciji za medije Stožer je najavio ukidanje epidemioloških mjera koje su do sada bile na snazi.

Nacionalni stožer civilne zaštite od sutra u ponoć ukida gotovo sve mjere koje se tiču dosadašnjih ograničenja, a na snazi ostaju samo obveza korištenja maske za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sustavu i zaposlenike ustanova socijalne skrbi, prenosi Index.

– Praktički od sutra u ponoć stavljamo izvan snage gotovo sve odluke Stožera koje se tiču svih dosadašnjih ograničenja, ostaje samo obveza korištenja maske za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sustavu i zaposlenike ustanova socijalne skrbi koje pružaju usluge smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom, kao i za posjetitelje korisnicima. – rekao je voditelj Stožera Davor Božinović.

Osnovna je razlika da će korištenje maski u najvećoj mjeri, osim u navedenim okolnostima u kojima je njihova primjena obavezna, ovisiti o individualnoj procjeni odgovornosti pojedinca, a ne o nadziranju i sankcijama. To znači da ni u fakultetskim predavaonicama maske ne bi trebale više biti obavezne, već stvar preporuke.

Također će ostati na snazi odluka o privremenom ograničavanju prelaska graničnih prijelaza, ali i ona ima bitno olakšane kriterije. Tako više nema zabrane ulaska u Hrvatsku bez obzira iz kojih zemalja i zbog kojih razloga se dolazi, odnosno bit će dovoljno da putnici posjeduju COVID-potvrdu, a državljanima zemalja EU-a COVID-potvrda nije potrebna.

Što se tiče COVID-potvrda na nacionalnoj razini, one se mogu koristiti samo u zdravstvenom sustavu i kad je u pitanju smještaj u socijali, ali o tome će donijeti odluku nadležni ministar za sektor zdravstva, kao i za sektor socijale.
FOTO: UNSPLASH