LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus u Hrvatskoj

Stožer donio nove epidemiološke odluke

Neke od trenutnih mjera poput nošenja maski ostaju na snazi, a pacijenti i zdravstveni djelatnici koji nisu cijepljeni morat će se često testirati.

Neke od trenutnih mjera poput nošenja maski ostaju na snazi, a pacijenti i zdravstveni djelatnici koji nisu cijepljeni morat će se često testirati.

Kako najavljuje Davor Božinović, od 4. listopada počinje provođenje triju novih odluka vezanih uz posjedovanje COVID-potvrda ili negativnih testova na koronavirus, prenosi Večernji list.

Odluke se odnose na djelatnike u zdravstvenom sustavu i kod prijave pacijenata, kao i na djelatnike socijalne skrbi. Kako bi nastavili s radom morat će predočiti EU COVID-potvrdu ili se obavezno testirati najmanje dva puta tjedno.

Zdravstveni djelatnici, pacijenti, njihova pratnja i skrbnici morat će poslodavcu predočiti EU COVID-potvrdu ili drugi dokaz. Pod drugi dokaz misli se na one koji iz opravdanog razloga ne mogu dobiti COVID-potvrdu, one koji su preboljeli COVID u posljednjih 9 mjeseci s dokazom brzog antigenskog testa, te one koji su uspostavljeni kao vjerojatni slučajevi, odnosno koji su bili u kontaktu s COVID-bolesnicima unutar obitelji, ali im bolest nije dijagnosticirana.

Božinović dodaje kako je pri donošenju odluka bilo bitno da se nikome ne onemogući zdravstvena zaštita, te se tako dokumenti neće tražiti kod hitnih slučajeva, sumnje na koronavirus te usluga na primarnoj razini zdravstvene zaštite.

Također, bez obveze za COVID-potvrdom su i oni kojima je bolest dijagnosticirana PCR ili antigenskim testom između 6 i 9 mjeseci od predočenja, a cijepljeni su jednom dozom unutar osam mjeseci od preboljenja, ali ne davnije od devet mjeseci prije predočenja.

Dokaz svakog slučaja može biti potvrda liječnika primarne zdravstvene zaštite izdana na temelju antigenskog ili PCR-testa, te potvrda o primitku jedne doze cjepiva.

Također, doneseno je pet odluka kojima se produljuju mjere nošenja maski, ograničavanje okupljanja, javni prijevoz, rad trgovina te prekogranične mjere, no za prelazak granice potvrda o cijepljenju više ne važi 270, nego 365 dana.
 
FOTO: PIXABAY