LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Stožer civilne zaštite RH

Stožer: 52 nova slučaja zaraze; spomenuto zatvaranje noćnih klubova, Zrće i otkazivanje manifestacija!

U utorak, 30. lipnja 2020. godine, utvrđeno je da su u protekla 24 sata od koronavirusa oboljele još 52 osobe, pa sada imamo ukupno 515 aktivnih slučajeva u Republici Hrvatskoj.

U utorak, 30. lipnja 2020. godine, utvrđeno je da su u protekla 24 sata od koronavirusa oboljele još 52 osobe, pa sada imamo ukupno 515 aktivnih slučajeva u Republici Hrvatskoj.

Na konferenciji za medije održanoj 30. lipnja 2020. godine ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak iznio je najnovije informacije o koronavirusu prema kojima od ukupno 921 testiranih u protekla 24 sata imamo 52 nova slučaja zaraze koronavirusom

Imamo 515 aktivnih slučajeva, no ni danas nemamo novi slučaj preminulih, pa imamo i dalje 107 smrtnih slučajeva od početka pandemije. U samoizolaciji je 4510 osoba, a na bolničkom je liječenju 75 osoba, dok su na respiratoru dvije osobe, jedna u Zagrebu koja je stara 83 godine i jedna u Splitu.
– Situacija je pod kontrolom. Mi smo sad u fazi kad smo počeli popuštati aktivnosti, gospodarstvo i u turizam. Najbitnije je brzo reagirati na sve. Donositi odluke na brzinu, brzo otkriti sve slučajeve i uloviti kontakte. Dok to radimo dobro, mislim da nije potrebno ništa mijenjati – rekao je Capak.
O granicama i ukidanju samoizolacije za građane iz BiH i Srbije

Ministar unutarnjih poslova Božinović jučer je najavio ukidanje mjere samoizolacije. Ukida se zabrana prelaska granice Republike Hrvatske za državljane EU-a i šengenske zone:
– Usuglašavanje o granicama je u tijeku. Mi smo u funkciji predsjedatelja vodili te pregovore u ime Vijeća EU-a, još uvijek ta procedura traje, trebala je biti gotova do 12:00. Iz svega onoga što će se objaviti, mi smo donijeli svoju odluku, a vezana je uz privremenu zabranu preko graničnih prijelaza. Izmijenjena je na način da se ne odnosi na države EU-a, države Schengena i pridružene države i državljane trećih zemalja koje su osobe s dugotrajnim boravištem. Osobama iz ove kategorije preporučuje se prethodna najava ulaska korištenjem aplikacije. – rekao je ministar Božinović.
Iznimka su, između ostalih, i osobe koje putuju zbog školovanja:
– Izuzeci se odnose na državljane trećih zemalja, na zdravstvene djelatnike, stručnjake za skrb o starijima, prekogranične radnike, diplomate, policijske službenike, putnike u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih razloga, osobe koje putuju zbog školovanja ili drugih neodgodivih razloga. Ove osobe koje nemaju riješen dugotrajni boravak u EU-u mogu provjeriti prije ulaska ispunjavaju li uvjete.
Hoće li se zatvarati noćni klubovi, diskoteke i otkazati veće manifestacije?

Danas oko podne glasnogovornik slovenske Vlade Jelko Kacin objavio je na svojem Twitter profilu da je hrvatska Vlada odlučila preuzeti njihove primjere postupanja te da je odlučila zatvoriti noćne klubove, diskoteke i otkazati veće manifestacije, što je danas na konferenciji i potvrđeno. Zbog toga Slovenija neće maknuti Hrvatsku sa zelene liste, odnosno s popisa sigurnih država. Hrvatsku će Slovenija zbog broja zaraženih gledati pod povećalom jer će u slučaju povećanja broja zaraženih biti primorani maknuti Hrvatsku s popisa sigurnih zemalja, a kako bi se to izbjeglo, zatvarat će se već spomenuta mjesta, ali zabranit će se i zabave na plažama na Zrću, piše slovenski 24ur.

Ministar Božinović istaknuo je kako je o tome pročitao, ali da ne zna ništa o obećanjima:
– Ja sam pročitao tu vijest, ja ne znam ništa o obećanjima. Međutim, kad govorimo o noćnim klubovima, mi tu vodimo politiku već nekoliko dana, pogotovo nakon što je uočeno da su oni žarišta. Donijeli smo odluku da posebni timovi obilaze noćne klubove u prvoj mjeri da provjere pridržavanje mjera. Ako ne, da o tome obavijeste nadležne institucije. Inspekcije su pokazale da je proveden nadzor u 245 klubova, kršenja preporuka je u 65. Preporuke se najviše odnose na održavanje fizičke distance i prevelikog broja posjetitelja.
FOTO: UNSPLASH