LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus

Srednjoškolci preprodaju besplatne testove na COVID?

Testiranje je dobrovoljno a testovi se dobivaju besplatno, što je u nekim srednjoškolcima probudilo poduzetnički duh.

Testiranje je dobrovoljno a testovi se dobivaju besplatno, što je u nekim srednjoškolcima probudilo poduzetnički duh.

Od danas je uvedena nova epidemiološka mjera za učenike srednjih škola: samotestiranje prije dolaska u školu.

Testiranje će se obavljati jednom tjedno na dobrovoljnoj bazi, a iz Ministarstva poručuju da je idealno testirati se u nedjelju navečer ili u ponedjeljak prije nastave. Negativan test će roditelji ili skrbnici zabilježiti u bilježnicu koju će učenici predočiti u školi.

Ako učenici ne žele sudjelovati u testiranju ili ako u razredu dođe do zaraze, nastava će se pratiti online.

Antonija Mirosavljević, predsjednica udruge osnovnoškolskih ravnatelja, rekla je za Hrvatski radio kako je većina učenika testirana, a pozitivnih ima oko 1 posto. Navodi kako se radi o asimptomatskim slučajevima koji su otkriveni testiranjem.

Na društvenim mrežama počela je kružiti informacija da srednjoškolci preprodaju testove koje su dobili, po cijeni od 15 do 20 kuna. Državni tajnik ministarstva obrazovanja Tomislav Paljak rekao je kako to nije neočekivano, prenosi N1.

― Škola je živi organizam, škola prati ono što se događa u društvu, takve su pojave moguće, nije to ništa iznenađujuće. Netko je vidio šansu da ušićari, netko to radi iz zabave. Toga je bilo prije, toga će biti. Ne vjerujem da će pojavnost biti takva da bi ugrozila bit ove mjere. ― objasnio je Paljak za Hrvatski radio.

FOTO: UNSPLASH