LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Državna matura

Službeno gotova matura; na jesenskom roku pojačan nadzor zbog prepisivanja na ljetnom

– Iako je riječ o daleko manjem broju pristupnika u odnosu na prethodne godine, jesenski je rok zahtijevao vrlo visoku razinu odgovornosti u pripremi i provedbi, ali i vrednovanju samih ispita. – istaknula je ravnateljica NCVVO-a.

– Iako je riječ o daleko manjem broju pristupnika u odnosu na prethodne godine, jesenski je rok zahtijevao vrlo visoku razinu odgovornosti u pripremi i provedbi, ali i vrednovanju samih ispita. – istaknula je ravnateljica NCVVO-a.

Jučerašnjom objavom rezultata jesenskog roka službeno je završila ovogodišnja državna matura. Ispiti su se provodili u 357 srednjih škola i 3 ispitna centra u Zagrebu, Splitu i Slavonskom Brodu, a pristupilo im je, navode iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ukupno 5450 kandidata.

– Iako je riječ o daleko manjem broju pristupnika u odnosu na prethodne godine, jesenski je rok, zbog epidemioloških mjera koje su na snazi, zahtijevao vrlo visoku razinu odgovornosti u pripremi i provedbi, ali i vrednovanju samih ispita. – istaknula je ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić

Dodala je i sljedeće: 

– Unatoč svim okolnostima Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja osigurao je sve potrebne preduvjete da pristupnici, roditelji i sve nastavno osoblje uključeno u ovaj projekt od nacionalnog interesa što manje osjete ovogodišnje posebnosti. Time možemo zaključiti da je državna matura postavljena na dobrim temeljima i da obrazovni sustav funkcionira.

Iz NCVVO-a kažu da je zbog utvrđenog prepisivanja u nekim srednjim školama tijekom ljetnog roka organizaciji jesenskog pristupljeno uz pojačani nadzor.

– S obzirom na to da se državna matura temelji na načelima jednakog vrednovanja i transparentnosti, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja inicirao je izmjene Pravilnika o polaganju ispita državne mature te je Ministarstvu znanosti i obrazovanja uputio prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o polaganju ispita državne mature. U predloženoj izmjeni i dopuni posebna je pažnja posvećena dijelu izricanja odgovarajućih mjera i provedbe postupka prilikom utvrđenog prepisivanja, a naglasak je stavljen i na one dijelove Pravilnika čija se izmjena pokazala i više nego nužnom za očuvanje standarda kvalitete. – dodaju.

FOTO: PIXABAY