LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zakon o odgoju i obrazovanju

Sindikati u nevjerici: kazne za nastavnike i do 500 eura

MZO je u nacrtu izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju propisao devet prekršajnih stavki.

MZO je u nacrtu izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju propisao devet prekršajnih stavki.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja najavljuje novčane kazne za nastavnike, a u školstvo bi ih implementirali kroz izmjenu temeljnog zakona – Zakona o odgoju i obrazovanju. U nacrtu Zakona se nalazi čak devet prekršajnih stavki koje bi učitelje i nastavnike moglo dobro opaliti po džepu, iznosima od 200 do 500 eura, piše Jutarnji list.
 

Strogi kriteriji ocjenjivanja nastavnika


Ova odluka iznenadila je učitelje i nastavnike, ali posebno predstavnike sindikata koji ove izmjene nazivaju „lovom na vještice“. Pritom se pozivaju na prijedlog o novčanoj kazni zbog „krivog“ ocjenjivanja.

Osim toga, nužno je nastavu provoditi točno po kurikulumu, uz odobrene udžbenike, poštivanjem svih mjera zaštite prava učenika, u protivnom, radnicima školskih ustanova kojima se dokaže osobna odgovornost mogu biti financijski kažnjeni.
 

Visoke kazne


Oni nastavnici koji ne provode primjerene programe školovanja i oblike pomoći za učenike s teškoćama u razvoju ili u školi rade na promidžbi sadržaja koji nije u skladu sa sadržajem obrazovanja, čeka ih paprena kazna od 500 eura.

Kazne očekuju i one za koje se utvrdi da nisu provodili mjere sigurnosti na izletima i maturalcima ili ako dođe do izricanja krive pedagoške mjere učenicima, odnosno protivno Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera.

Slučaj je za Jutarnji komentirao predsjednik Školskog sindikata Preporod, Željko Stipić.
 

Ne znam kome je točno palo na pamet novčano kažnjavanje učitelja i nastavnika, ali znam koja će biti posljedica ako ovo rješenje prođe: straha i neizvjesnosti će među radnicima škola biti više nego ikad.“ – objasnio je Stipić i nadodao da je u tim rješenjima sporno baš sve.
 

Nisu samo nastavnici kažnjeni


Ako pak nastavnik prilikom ocjenjivanja ne poštuje Pravilnik o vrednovanju, također će novčano odgovarati. Međutim, za sve ove stavke i još 12 drugih, financijski odgovarati mogu i školske ustanove – njih očekuju kazne od 700 do 1500 eura.

Prema prošlom zakonskom rješenju, novčane kazne predviđale su se za odgovorne osobe u školskim ustanovama – ravnatelje. Novo zakonsko rješenje predviđa 21 prekršaj, umjesto dosadašnjih 11 uz to da se devet mjera odnosno i na školu i na njene radnike.

Još jedan od noviteta je uvođenje novčane kazne od 100 do 500 eura za predsjednike i članove školskih odbora u situacijama da se utvrdi nezakonito ponašanje u radu.
 

Ministarstvo se brani


Kako je došlo do ovih rješenja i koji motivi stoje iza njih, upitao je Jutarnji list Ministarstvo, a evo i odgovora.
 

„Prijedlogom izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju predviđene su novčane kazne za sve one koji ne poštuju zakone i ostale propise, i to za pravne osobe odnosno školske ustanove, odgovorne osobe odnosno ravnatelje te fizičke osobe koje krše i ne poštuju zakone i podzakonske akte. Nitko tko radi po zakonu i poštuje propise ne bi trebao imati ništa protiv novčanih kazni koje se odnose samo na one koji zakone ne poštuju. Novčane kazne su jedan od instrumenata zaštite upravo one velike većine učitelja koji poštuju propise." – poručili su iz MZO-a.


Savjetovanje o 16. izmjeni 15 godina starog Zakona o odgoju i obrazovanju otvoreno je do 22. studenoga.

FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA