LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mišljenje stručnjaka

Seizmolozi s PMF-a objasnili kako izračunati intenzitet potresa, ali i naučiti živjeti s njima

S obzirom na potrese koji se učestalo događaju na području Sisačko-moslavačke županije, Zagreba i zagrebačke županije, odgovori seizmologa s PMF-a o životu s potresima od velike su koristi.

S obzirom na potrese koji se učestalo događaju na području Sisačko-moslavačke županije, Zagreba i zagrebačke županije, odgovori seizmologa s PMF-a o životu s potresima od velike su koristi.

Seizmolozi s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu na svojoj web-stranici donose odgovore na pitanja koja zanimaju mnoge kao što su pitanja o seriji potresa u Petrinji, Zagrebu, ali i o tome kako naučiti živjeti s njima.

Računanje intenziteta potresa

Potres koji se dogodio 29. prosinca s epicentrom u okolici Petrinje osjetio se diljem Hrvatske, ali i izvan nje, no ne svugdje jednakim intenzitetom. Seizmolozi napominju da je magnituda jednaka na svim udaljenostima, no da nisu svugdje jednaki učinci potresa
– Učinci potresa na pojedinoj lokaciji ovise o svojstvima izvora potresa (jakosti potresa izraženoj pomoću magnitude te žarišnom mehanizmu potresa), udaljenosti od žarišta potresa te o njegovoj dubini (za objašnjenje što je točno žarište ili hipocentar pogledajte pojam potres na ovoj poveznici). Također ovise o lokalnim svojstvima tla, topografiji terena i građi Zemlje između žarišta i Vaše lokacije. Učinci potresa na građevine ovise još i o načinu gradnje.
Intenzitet nije jednostavno izraziti formulom, kažu stručnjaci, no postoji jednadžba ovisnosti intenziteta.

FOTO: Prirodoslovno-matematički fakultet

Imax je procijenjeni intenzitet na hipocentralnoj udaljenosti r (izraženoj u kilometrima) za potres na dubini h (u kilometrima), intenziteta u epicentru I0. Također, α je koeficijent apsorpcije koji se određuje na temelju mjerenih podataka za neko područje, a u području Dinarida iznosi 0,005 km-1, µ je dekadski logaritam broja e te iznosi 0,4343.

Kako se ponašati tijekom potresa i živjeti s njima

Tijekom potresa trebamo ostati što mirniji i kretati se minimalno – od jednog sigurnog mjesta do drugog. Nikako ne treba stajati kraj prozora i drugih staklenih površina, kao ni uz predmete koji bi mogli pasti i ozlijediti nas.
Vezano: Evo što trebate spakirati u torbu za evakuaciju!
Stručnjaci napominju da bismo trebali unaprijed utvrditi koja su mjesta sigurna te da nikako ne smijemo koristiti dizalo tijekom ili nakon potresa. Ne treba, također, trčati po stepenicama kako se ne bismo ozlijedili. Ako živite s osobom koja se kreće otežano ili nikako, trebate ju smjestiti ispod sigurnog mjesta u domu, dok u slučaju težih oštećenja objekta trebate svi izaći na sigurno.

Nema univerzalnog odgovora kako ostati smiren, no ponekad su veće šanse da panika izazove teže ozljede od samog potresa. Također, panika i paranoja mogu dovesti do toga da osjetimo podrhtavanja koja se uopće nisu dogodila, što se naziva fantomskim potresom do kojega dolazi uslijed traumatičnog iskustva poslije potresa. Konstantno osluškivanje dovest će do toga da osjetimo podrhtavanja slabije magnitude iako to u uobičajenim okolnostima možda ne bismo ni osjetili.

Popratna grmljavina odnosno tutnjanje koje čujete posljedica je  tzv. seizmičkih P-valova, a podrhtavanje uglavnom tzv. S-valova. S-valovi su većih amplituda, pa ih iz tog razloga više osjećamo, tvrde seizmolozi. Više o vrstama valova možete pročitati na poveznici.
– Hoćete li čuti tutnjanje, osjetiti podrhtavanje ili oboje ovisi o samom mehanizmu potresa, kao i o vašoj lokaciji u odnosu na epicentar. Kada se radi o tutnjanju ili brujanju, ono je nekad dobar znak, jer znači da se plohe poravnavaju lagano klizeći, bez zapinjanja. – navedeno je.
FOTO: PIXABAY