LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„When in Rome, do as the Romans do!”

Savjeti o tome kako se uklopiti među Dalmatince

Želite znati kako izgledati i ponašati se kao Dalmatinac? Pročitajte ove korisne savjete!

Želite znati kako izgledati i ponašati se kao Dalmatinac? Pročitajte ove korisne savjete!

Austrijanka Malina Bičvić živi u Splitu proteklih pet godina i odučila je dati savjete svima koji dođu u Dalmaciju o tome kako se uklopiti među Dalmatince.

Često ju pitaju što trebaju raditi da bi izgledali kao lokalno stanovništvo i kako Dalmatinci žive tako opušteno.

Stoga je odlučila svima zainteresiranima objasniti nekoliko činjenica o životu u Dalmaciji.

1. Fjaka: Opušteni način života

Fjaka je način života u Dalmaciji i to je nešto što se ne može naučiti. Može se reći da ćeš se prirodno prepustiti fjaki kad se doseliš u Dalmaciju. Fjaka se može opisati kao psihofizičko stanje uma u kojem se ne teži ni za čim. Tom stanju zapravo teži cijelo čovječanstvo. I dok se u nekim zemljama to postiže meditacijom ili postom, u Dalmaciji to dođe samo od sebe, kao dar s neba.

2. Pomalo

"Pomalo" je pozdrav koji se često čuje u Dalmaciji. Budući da se živi usporeno, bez žurbe, onome tko žuri često kažu: "Vrag odnija prišu!" Valja napomenuti da će Dalmatinci zakasniti na sastanak barem 20 min jer im sat služi za ukras i nije usklađen s ''dalmatinskin vrimenon''.

3. Marenda

Tipična dalmatinska marenda traje od 9 do 12, a može trajati i duže, ovisno o radnom vremenu. Marenda se sastoji od pršuta, sira i sezonskog voća. Zato slobodno otiđite u prvi ''dućan'' i marendajte bez žurbe. Nakon marende poželjno je ''ubit oko po ure''.

4. Ćakula

Život u Dalmaciji nezamisliv je bez ćakule. To je razgovor koji može trajati 10 min ili 4 sata, teško je predvidjeti. Ćakula se najčešće na kavi, ali se može ćakulat i na autobusnoj stanici, u trgovini ili nasred ceste. Stoga, kad nađete prijatelja Dalmatinca, sjednite na kavu i ćakulajte do mile volje. To će biti najbolji pokazatelj da ste se uklopili u dalmatinski način života.

5. Nabavite motor ili bicikl

Duž cijele Dalmacije mogu se vidjeti ljudi svih uzrasta kako voze bicikl ili motor. Glavni razlog tome jest izbjegavanje gužve koja je česta u ljetnim mjesecima. Ljubimci na dva kotača izlaze na ulice ujutro, ako vlasnici idu na posao, ili oko 12, kad mladi ustaju i idu na kavu.

Split kafić
 
 
 
 

6. Cvike

Nikad ne izlazite van bez sunčanih naočala! Nije važno pada li kiša ili sunce sija, ''cvike'' su nezaobilazan modni detalj svakoga u Dalmaciji, neovisno o spolu i dobi. U Dalmaciji je tijekom cijele godine prisutna velika količina sunca pa se treba zaštititi. Ipak, modna osviještenost vrlo je važna pa bi svatko trebao imati barem dva para sunčanih naočala. Jedne jeftine naočale su za plažu, a jedne markirane su za ''đir'' po gradu.

7. Kava

Općenito svi Hrvati imaju posebnu vještinu ispijanja jedne šalice kave po nekoliko sati. Kava i odlazak na kavu (tj. druženje uz kavu) Hrvatima je, posebno Dalmatincima, vrlo važno. Mnogi turisti, koji tijekom radnog tjedna promatraju prepune kafiće, pomisle da je nekakav državni praznik, ali to je sasvim običan radni dan u Dalmaciji.

Ako poslušate ove savjete, bez sumnje ćete u vrlo kratkom roku izgledati i ponašati se kao pravi Dalmatinac. Istina?

Naš bonus savjet: učite iz rječnika splitskog slenga!

FOTO: FACEBOOK