LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Maraton karijera” na PMF-u

Samo da ne bude pokislih – ni u meteorološkom niti u bilo kojem drugom smislu

Nadolazeći „Maraton karijera” ugostit će poznatog hrvatskog meteorologa Zorana Vakulu. Bivši student PMF-a otkrio nam je nekoliko sitnica o sebi, ali i kakva nas prognoza očekuje u četvrtak na Horvatovcu.

Nadolazeći „Maraton karijera” ugostit će poznatog hrvatskog meteorologa Zorana Vakulu. Bivši student PMF-a otkrio nam je nekoliko sitnica o sebi, ali i kakva nas prognoza očekuje u četvrtak na Horvatovcu.

Četvrti Maraton karijera ove akademske godine ugostit će na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu čak dva gosta. Uz Nenada Bakića mjesto za katedrom zauzet će Zoran Vakula, meteorolog i urednik na HRT-u. Prije samog gostovanja u četvrtak imali smo priliku razgovarati s najpoznatijim meteorologom u Hrvata koji već godinama zarađuje brojne simpatije svojih gledatelja, slušatelja i čitatelja. Samo za Studentski.hr otkrio je nešto više o sebi te što studente očekuje na Maratonu u četvrtak tijekom predavanja, ali i što se vremenske prognoze tiče.

Jeste li kao student PMF-a zamišljali svoju karijeru upravo ovakvom kakva i jest ili ste imali drugačije planove?

– Ne, nisam zamišljao ovakvu karijeru, posebice ne na HRT-u. Kao studentu s prebivalištem stotinjak kilometara od Zagreba cilj mi je bio što prije diplomirati i zaposliti se – bez posebnih planova gdje – te smanjiti roditeljski trošak mojeg studiranja i stanovanja. Za samu meteorologiju odlučio sam se tek tijekom treće godine, a početkom četvrte sam imao ponude za posao tehničara na zračnim lukama u Dubrovniku i Zagrebu. No bojao sam se ako počnem raditi da ću kasniti s ispitima i diplomom pa čak i sasvim ih zanemariti. Pravi plan za posao imao sam tek u proljeće četvrte godine kada mi je Tomislav Vučetić, tadašnji ravnatelj DHMZ-a, sada pokojni, ponudio posao u DHMZ-u. Obećao sam položiti sve ispite do listopada te početi raditi u DHMZ-u kao tehničar i paralelno pripremati diplomski. Obećano – ostvareno. Diplomirao sam u siječnju 1995. i počeo raditi kao meteorolog u Sektoru za vremenske prognoze i analize, čiji sam načelnik postao 10 godina kasnije. Znatno prije nego što sam maštao. Već 1996. godine postao sam suradnik HRT-a, u proljeće radija, na ljeto i televizije, i sve do 2013. godine radio paralelno i u DHMZ-u i u HRT-u. U međuvremenu su stizale ponude i s drugih televizija, čak i nekih izvan Hrvatske, ali sam do sada ostao vjeran HRT-u.

Iako ga mnogi znaju pretežito kao meteorologa, Zoran Vakula ostvario je karijeru u mnogo širem radu. Uz objavljivanje stručnih i znanstvenih radova te predavanja u zemlji i inozemstvu, ovaj se simpatični bivši PMF-ovac danas bavi izradom, prezentacijom i verifikacijom vremenskih prognoza te osmišljavanjem meteorološkog sadržaja na različitim medijskim platformama. Kolumnist je na internetskoj stranici HRT-a, a povremeno i u tiskovinama. Uređuje emisiju Vrijeme kao i druge svakodnevne priloge na HRT-u, čiji je sadržaj meteorološki, radeći pritom i na teletekstu i na internetu.

Jeste li ikada razmišljali o prestanku rada kao meteorolog na javnoj televiziji s obzirom na činjenicu kako ste takvim radom postali i javna ličnost? Vjerujemo kako ponekad nije lako primati razne kritike i komentare, a kako se Vi nosite s njima ako ih ima?

– Jesam, razmišljao sam, ali se još nisam odlučio na takav korak. Svaki posao ima pozitivne i negativne strane. Do sada sam i jedne i druge uspješno podnosio, a nadam se da ću i u buduće. Kritike su uvijek dobrodošle, ne samo pozitivne – ako su iskrene, od lažnih nema dugoročne koristi, nego i negativne jer čovjeku daju spoznaju o raznolikosti mišljenja, pogleda, logike, mogućim promjenama i prilagođavanjima.

Jeste li imali prilike negdje učiti o govorništvu i prezentacijskim vještinama ili ste radeći na javnoj televiziji bili prepušteni samom sebi?

– Baš zahvaljujući radu na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT-u) nisam bio prepušten samom sebi, nego su me od početka, točnije, i prije nego što sam se počeo javljati na Hrvatski radio, zatim i pojavljivati na Hrvatskoj televiziji, educirali fonetičari Službe za jezik i govor HRT-a. Inače, javne sam nastupe imao još u osnovnoj i srednjoj školi, kao recitator, konferansijer i povremeni radijski izvjestitelj – novinar iz Pitomače za Radio Đurđevac i Radio Viroviticu. Može se reći da je edukacija za dio aktivnosti kojima se i danas bavim počela već tada, stoga hvala i mojim učiteljima i profesorima iz osnovne i srednje škole.

HRT mnogočemu ga je naučio, ali i Zoran Vakula daje puno HRT-u, pri čemu se trudi osmišljavati i nove sadržaje. Jedan od njih je i HRT METEO - aplikacija za pametne mobilne telefone, koja je jedinstvena u svijetu po subjektivnim prognozama meteorologa. Također, ako ste već pogledali zanimljivi dokumentarni film o povijesti meteorologije HRT vremenoslovni vremeplov, dobro ste zaključili – Zoran Vakula njegov je autor. Kada jedan meteorolog postane ovako izrazito uspješan u svome radu, ne čudi i da postane toliko popularan da se danas može pohvaliti i onim malo manje meteorološkim iskustvima.

Koje je najzanimljivije iskustvo koje ste doživjeli radeći posao meteorologa?

– Najzanimljivije – ne znam, ali najizazovnija mislim da mi je bila priprema za prvi televizijski nastup – prognozu u emisiji Dobro jutro Hrvatska na prvu godišnjicu oslobođenja Knina. Priprema je bila opsežna, ali tremu nisam uspio izbjeći… Kao meteorolog sam, premda ne radeći posao usko povezan sa strukom, ali inače ne bih – i zaplesao u hrvatskoj verziji Plesa sa zvijezdama što mi je bilo i zanimljivo i izazovno, a i za struku promotivno. Kasnije su meteorologe u taj svjetski poznati show počeli zvati i u mnogim drugim zemljama.

Meteorolog kojemu čak i plesni koraci dobro idu, svojim je radom zaslužio članstvo i u drugim organizacijama. Predstavnik je Hrvatske u International Weather and Climate Forumu, član Hrvatskog meteorološkog društva i Hrvatskog novinarskog društva. Naravno, uz sav rad prije svega on je muž i otac kćeri, no privatan život ponekad teško odvaja od rada.

Osim na radnom mjestu koliko je posao prisutan u Vašem životu?

– Puno. Svakodnevno. I za neradnih dana, često čak i tijekom godišnjeg odmora pri čemu sam velikim dijelom i sam kriv jer mi posao zamjenjuje hobi. Nalazim mnoštvo stvari povezanih s meteorologijom, posebice vremenskom prognozom, koje su zanimljive i korisne u svakodnevnom životu. One povezane s HRT-om pokušavam obaviti tijekom radnog vremena, a što ne stižem, kao i one koje nisu vezane za medije, a smatram ih vrijednim – odrađujem kod kuće.

Živeći svoj meteorološki posao, Zoran Vakula popularizira meteorologiju u medijima i svojim znanstveno-popularnim predavanjima. Sljedeće predavanje održava na 1. međunarodnoj studentskoj GREEN konferenciji u Osijeku, nakon čega svoj šprint usmjerava upravo prema Horvatovcu i Maratonu karijera Mi nismo mogli izdržati da ga ovo ne pitamo.

Kakvu prognozu možemo očekivati za četvrtak, 17. svibnja, kada nastupate na Maratonu karijera?

– Nadam se pouzdanoj prognozi, što znači da će je vrijeme slušati, tj. biti u skladu s njom. Gotovo je sigurno kako neće biti toplo kao što je bilo tijekom većine dana ekstremnog travnja i početkom svibnja, ali ni odviše hladno. Pljuskovi su tijekom tog četvrtka mogući, ali ne i sigurni. Može se čak dogoditi da kod, primjerice, zgrade Geofizičkog odsjeka pada, ali ne i kod zgrada Matematike i Fizike. I obratno. Klasične južine vjerojatno neće biti, ali hoće jugozapadnog vjetra koji se na Horvatovcu zna poprilično osjetiti.

Gostovanje će se održati na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, na Matematičkom odsjeku, u dvorani A101, ovog četvrtka u 17:30 nakon predavanja Nenada Bakića, poznatog poduzetnika i investitora. Cjelokupni je raspored dostupan u opisu Facebook događaja u organizaciji udruge Studentski informativni kutak. Za one koji se još uvijek premišljaju doći ili ne, postavili smo još jedno pitanje kako bismo bili sigurni što će nam Zoran Vakula pripremiti.

Za kraj Vaša prognoza, odnosno o čemu ćete još pričati na Maratonu karijera i kakvu atmosferu očekivati?

– A o čemu ću ja nego o vremenu, meteorologiji i njezinoj važnosti u današnjem svijetu, o HRT METEO-u…!? Dobro, možda i još o koječemu, ovisno o inspiraciji, toku svijesti, atmosferi… Nadam se da će ona na PMF-u, osobito u predavaoni gdje će se održavati moj razgovor ugodni naroda prirodoslovnog, biti stabilna, ali istodobno i prpošna, zanimljiva, edukativna, pa makar i s ponekom ekstremnom pojavom – pri čemu bi mi bila draža svojevrsna poplava ili barem bujica pitanja, nego njihova suša… Pritom vjerujem da neće biti pokislih, ni u meteorološkom smislu, ni u bilo kojem drugom…

S velikom željom za dolaskom i bujicom pitanja za Vakulu, prijaviti se na događaj možete klikom na poveznicu. Ulaz je za sve posjetitelje besplatan, no mjesta su ograničena.

U očekivanju četvrtka savjetujemo da si popravite kišni dan jednim pretežno vedrim hitom nominiranim za Porina 2015. godine  

FOTO: HRT