LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
45. obljetnica pravnog studija

Sa sjednice na Pravnom fakultetu: Vremena za pravnike nisu laka, u planu je osnivanje karijernog centra

Godine 1973. započelo je izvođenje pravnog studija u Rijeci. Fakultet je kroz godine postojanja i provođenja pravnog studija pratio razvoj društva i njegove promjene koje za sobom vuku one i u znanosti i obrazovanju te je tako danas jedna od važnih ustanova za suradnju i potporu Sveučilištu u Rijeci, premda, istaknuto je, nisu laka vremena za pravnu struku.

Godine 1973. započelo je izvođenje pravnog studija u Rijeci. Fakultet je kroz godine postojanja i provođenja pravnog studija pratio razvoj društva i njegove promjene koje za sobom vuku one i u znanosti i obrazovanju te je tako danas jedna od važnih ustanova za suradnju i potporu Sveučilištu u Rijeci, premda, istaknuto je, nisu laka vremena za pravnu struku.

Povodom zajedničke obljetnice 45 godina pravnog studija u Rijeci i Sveučilišta u Rijeci, na Pravnom fakultetu 3. listopada održana je svečana sjednica Fakultetskog vijeća. Svečanost su prisustvom uveličali mnogi uzvanici među kojima su predsjednik Ustavnog suda te glavni državni odvjetnik, a pozdravne riječi uputila je dekanica Pravnog fakulteta Vesna Crnić-Grotić, rektorica Sveučilišta Snježana Prijić-Smaržija, predsjednik Studentskog zbora Pravnog fakulteta Alex Sundać te predstojnik katedre za povijest prava i države Pravnog fakulteta Željko Bartulović.

Dekanica Crnić-Grotić je u svom govoru naglasila kako vremena za pravnike i pravnu struku nisu laka, posebno iz razloga što je pravo najvećim dijelom nacionalna struka, pa ga je teško prodati u inozemstvu. Zapošljavanje pravnika danas je ograničeno, država i državne institucije u maloj mjeri zapošljavaju mlade ljude nakon završetka studija, pa su tako glavni partneri za rad odvjetnički uredi, a loša demografska kretanja su još jedan od faktora koji ne ide u korist. Broj ponuđenih studijskih programa iz godine u godinu raste, a sve je više kampanja koje idu u korist takozvanih STEM znanosti.

Također se osvrnula na razna postignuća Fakulteta kroz godine i napomenula kako rad ustanove teži ka modernizaciji programa s naglaskom na praktičnim vještinama koje će studentima po završetku studija biti od velike pomoći. 

–Prethodnih godina  fakultet je organizirao velik broj stručnih, znanstvenih, domaćih i međunarodnih skupova, od kojih valja istaklnuti savjetovanje pravnika Petar Simonetti u Poreču, koji će iduće godine obilježiti svoje 25. izdanje, zatim međunarodne konferencije s imenom Petra Šarčevića iz područja međunarodnoga privatnog i europskog prava, te Centar izvrsnosti koji se održava uz podršku grada Opatije. Pored klinike iz Građanskog prava koja djeluje već više od dvadeset godina u planu je i osnivanje karijernog centra kako bi se olakšala veza između studenata i mogućih poslodavaca.

foto: Luka Basa / Studentski.hr

Predstojnik katedre za povijest prava i države Željko Bartulović dao je povijesni prikaz pravnog studija u Rijeci prisjetivši se kako se nastava u počecima izvodila u neadekvatim prostorima kao što su prostori Osnovne škole Viškovo ili prostorije tadašnjeg Doma Željezničara. Sam Fakultet je jedan vremenski period djelovao unutar Centra ekonomskih znanosti, a 30. ožujka 1975. donesena je odluka o izdvajanju Pravnog fakulteta, čime je postao ustanova u sklopu Sveučilišta u Rijeci. Nastava se od 1981. godine izvodi u novoj zgradi, u kojoj fakultet djeluje i danas, a naziv Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci dobiva 27. siječnja 1991. godine

Prisutnima na sjednici se obratila i rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija koja je naglasila važnost suradnje Pravnog fakulteta i Sveučilišta u Rijeci i podržala dosadašnji rad fakulteta. 

– Moramo konstatirati da smo svi pred izazovima, kako društvenim, tako i onima u znanosti i obrazovanju  i u tom smislu sam sigurna da će Pravni fakultet biti podrška Sveučilištu u Rijeci. Kada gledamo brojke prethodnih godina, a one su impresivne, tu je publicistička aktivnost, jedna od najviših na Sveučilištu s gotovo pet izdanja na godinu, zbornik kojeg izdaje Pravni fakultet te sjajne međunarodne konferencije. Nema nikakve sumnje da će novi izazovi i promjene ići tako da će se Sveučilište prilagoditi i imati potporu u Pravnom fakultetu.  –istaknula je.

Nakon održane sjednice Pravni fakultet je potpisao sporazume o međusobnoj suradnji s Ustavnim sudom Republike Hrvatske, Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske te gradovima Rijekom i Opatijom, a potom je uslijedilo i predstavljanje knjige Liber amicorum Aldo Radolović u čast profesora i suca Ustavnog suda u mirovini.

FOTO: STUDENTSKI ZBOR SVEUČILIŠTA U RIJECI