LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Organizacija nastave

Roditelji zabrinuti zbog povratka djece u školske klupe; pokrenuta peticija

Djeca bi se 18. siječnja trebala vratiti nastavi uživo, no roditelji nisu uvjereni da su djeca u potpunosti zaštićena.

Djeca bi se 18. siječnja trebala vratiti nastavi uživo, no roditelji nisu uvjereni da su djeca u potpunosti zaštićena.

Kao što smo već ranije pisali, u planu je povratak učenika u školske klupe od 18. siječnja, uz iznimku Sisačko-moslavačke županije. Oni koji pohađaju zagrebačke škole trebali bi prvi dan vježbati evakuaciju u slučaju potresa, no roditelji nisu oduševljeni idejom povratka jer već sam put do njih predstavlja veliku opasnost zbog zgrada koje se urušavaju.
Vezano: Prvi dan drugog polugodišta vjerojatno će početi vježbama evakuacije!
Roditelji, naime, smatraju da bi povratak u školu u trenutnim uvjetima mogao biti opasan po život zbog učestalog podrhtavanja tla i drugih problema koji dolaze uz potres Opis njihove peticije prenosimo u cijelosti:
– Središte Zagreba teško je stradalo u potresu 22. ožujka 2020. Novi potres na području Gline i Petrinje 29. 12. 2020. jako se osjetio i u Zagrebu, kao i sva  naknada podrhtavanja tla. Osim straha i neizvjesnosti, novi potresi dodatno narušavaju sigurnost zgrada; dimnjaci, atike, zabatni zidovi, štukature oštećenih zgrada zasipaju ulice i ceste Donjega grada i predstavljaju prijetnju svima koji žive, rade i kreću se gradskim središtem. Dana 18. siječnja 2021. počinje nastava brojni će učenici krenuti put škola, a pritom će biti životno ugroženi. Sada je doslovno dovoljan nešto jači zapuh vjetra, naknadno podrhtavanje tla (a tlo se neprestano i već mjesecima trese) da pokrene crijep s već oštećenog krova ili ciglu s napuknutog pročelja. To bi, nažalost, moglo imati fatalne posljedice po ljudske živote. Zakonska je i ustavna obveza nadležnih institucija brinuti o životu i sigurnosti učenika, učitelja i građana te učiniti sve kako bi učenici sigurno dolazili u školu i iz nje odlazili svojim domovima te kako bi u školi bili sigurni.

Putovi do škola u središtu Zagreba (OŠ Ivana Gundulića, OŠ J. J. Strossmayera, OŠ Izidora Kršnjavog, OŠ Matka Laginje, OŠ Hugo Kon, učenici dislociranih škola OŠ Dr. Ivana Merza, OŠ Petra Zrinskog, zatim glazbene škole Blagoja Berse, Vatroslava Lisinskog, glazbeno učilište Elly Bašić), danas su po život opasni te smatramo kako bi, kao privremeno rješenje do sanacije oštećenih zgrada, trebalo napraviti koridore, odnosno tunele na svim prilaznim cestama i ulicama do spomenutih škola. Upravo stoga, a kako bismo spriječili moguću fatalnu nesreću zbog nemara nadležnih institucija koje nisu učinile sve što je moguće da se nesreća spriječi, zahtijevamo da se navedeni koridori počnu pripremati i graditi odmah s prvim sljedećim radnim danom (11. siječnja 2021.) kako bi barem dio njih bio spreman do početka nastave u 2. polugodištu (18. siječnja 2021). Paralelno s izgradnjom zaštitnih koridora (tunela), tražimo inspekciju i uklanjanje svih opasnih dijelova zgrada na svim prilaznim putovima do škola u središtu grada.

Mi, potpisnici ove peticije, pozivamo Grad Zagreb da organizira postavljanje zaštitnih koridora, ali i da ukloni urušene i opasne dijelove s oštećenih zgrada koji prijete prolaznicima. Ne možemo prihvatiti argument da je taj posao obveza vlasnika zgrada jer je obveza Grada briga o životu i sigurnosti građana.
FOTO: UNSPLASH