LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Backo Mini Express

Rekordan posjet stranih turista najvećoj maketi željeznice jugoistočne Europe

Prvi put posjetitelji su sami mogli voziti vlakove i njima upravljati na posebnoj maketi, što su tijekom blagdana najviše koristili najmlađi gosti Backo Mini Expressa.

Prvi put posjetitelji su sami mogli voziti vlakove i njima upravljati na posebnoj maketi, što su tijekom blagdana najviše koristili najmlađi gosti Backo Mini Expressa.

Backo Mini Express, najveća maketa željeznice jugoistočne Europe postavljena u Gundulićevoj ulici br. 4, ove je godine drugi put, uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba, sudjelovala sa svojim blagdanskim sadržajem u projektu Advent u Zagrebu. Maketa je polučila izniman uspjeh kod domaćih posjetitelja te rekordan posjet i interes stranih turista koji su boravili u glavnom hrvatskom gradu u prosincu 2016. godine te prvim danima siječnja 2017. godine

– U obilju blagdanskih sadržaja koje smo pripremili na Adventskoj bajci Backo Mini Expressa uživalo je više od 2700 stranih turista, što je povećanje za 50 posto u odnosu na prošlogodišnji, ujedno i naš premijerni nastup u projektu Advent u Zagrebu. Naravno da je najviše dolazaka zabilježeno među posjetiteljima iz Hrvatske, ali ako promatramo dolazak stranih gostiju, onda ih je od 26. studenog prošle godine do danas bilo doslovce od Australije do Čilea i to za polovicu više nego prošlogodišnjeg Adventa. Najviše dolazaka smo zabilježili kod gostiju iz nama susjednih država, među kojima prednjače Slovenci, ali je bilo i posjetitelja iz Srbije te Bosne i Hercegovine. Nakon njih najviše smo evidentirali posjeta Nijemaca, te Austrijanaca, bilo je i Talijana, te Nizozemaca. Od prekooceanskih posjeta imali smo goste iz Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Čilea, te Južne Koreje, Kine i Australije – pojasnio je Antun Urbić Backo, idejni začetnik i vlasnik najveće makete željeznice jugoistočne Europe. 

Razlozi popularnosti adventskih sadržaja na maketi su višestruki, a prije svega, to je obilje noviteta u kojima su posjetitelji mogli uživati. Najpopularniji je adventski sadržaj na maketi sljemenska skijaška staza, sa snijegom, skijašima, borderima, pratećim službama koje rade na održavanju staze, ali i onim što Sljemenu već dugo nedostaje – žičarom. Njoj su se divili čak i posjetitelji utrke Snow Queen Trophy koji su početkom siječnja bili u Zagrebu, a posjet hrvatskoj metropoli iskoristili su i za obilazak makete u Gundulićevoj ulici br. 4.  

Skijalište na Sljemenu, FOTO: Backo Mini Express

Uz veliko skijalište, na maketi je kao ovogodišnji novitet postavljeno i klizalište na Tomislavovu trgu, sa sadržajima koje nudi i pravi Advent u Zagrebu, kao preslika stvarnosti u umanjenom maketarskom svijetu.

Klizalište na Tomislavcu, FOTO: Backo Mini Express

Prvi put posjetitelji su sami mogli voziti vlakove i njima upravljati na posebnoj maketi, što su tijekom blagdana najviše koristili najmlađi gosti Backo Mini Expressa. Za sadržaje Backo Mini Expressa strani su turisti najviše čuli na internetu – pomoću medijskih objava i oglasa, ali i usmenim preporukama i informacijama prijatelja, posebice turisti koji su dolazili u posjet iz nama susjednih država.

Backo Mini Express plod je petogodišnjeg marljivog rada petorice Zagrepčana koji su stvorili pravi turistički raritet kontinentalnih prostora naše države, koji je 85 posto hrvatski proizvod. Po najvećoj maketi željeznice jugoistočne Europe, u Gundulićevoj ulici br. 4 u Zagrebu, na 75 četvornih metara prometuje više od 100 vlakova osam sati svakog dana na čak 1050 metara tračnica. Dodatne informacije potražite na mrežnim i Facebook stranicama Backo Mini Expressa.

FOTO: BACKO MINI EXPRESS