Backo Mini Express

VIDEO: Vlakići koji nikada ne kasne poprimili božićno ruho

Backo Mini Express u božićnom ruhu

Umanjeni prikazi skijališta na Sljemenu i klizališta na Tomislavcu samo su dio božićnog izgleda Backo Mini Expressa.

Najveća maketa željeznice u jugoistočnoj Europi, Backo Mini Express, ovih je dana poprimila posebni božićni izgled. Najpoznatiji gradski vlakići obogaćeni su raznim božićnim detaljima, dio su manifestacije Advent u Zagrebu te svakodnevno privlače posjetitelje glavnoga grada.

Skijalište na Sljemenu, FOTO: Backo Mini Express

Maketa je nastala ručnim radom idejnog začetnika projekta Antuna Urbića te ostalih djelatnika muzeja. Umanjeni je prikaz stvarnog života u omjeru 1:87 te se prostire na 75 četvornih metara. Prikazuje 2500 detalja iz stvarnog života i ima ukupno 100 kompozicija vlakova. Za vlakiće koji nikada ne kasne napravljeno je čak 1050 metara tračnica te po njima istovremeno može bez ikakvih kvarova ili sudara voziti njih 20.

Klizalište na Tomislavcu, FOTO: Backo Mini Express

Ovog se adventa maketa može podičiti mnoštvom noviteta i novootvorenih lokacija. Napravljeno je skijalište na Sljemenu te je postavljena utrka Snježne kraljice. Posebnosti su pokretna žičara i skijaši koji nisu zalijepljeni za tlo nego se kreću, po čemu je maketa jedinstvena u Europi. Dodatna atrakcija je umanjeni prikaz klizališta na Tomislavovu trgu. Cjelokupnoj atmosferi doprinose zvučni efekti, promjena dana i noći te osjet prave kiše.

Backo Mini Express smješten je u centru Zagreba, u Gundulićevoj 4. Maketu u božićnom ruhu možete vidjeti do 7. siječnja svakim danom osim Božića i Nove godine, od 10 do 22 sata. Dodatne informacije potražite na mrežnim i Facebook stranicama Backo Mini Expressa.

Komentari na članak

Vezani članci

Valkire

Na današnji dan

VIDEO: Premijerno izvedena Wagnerova Valkira

„Die Walküre“, djelo njemačkog skladatelja Richarda Wagnera, jedna je od najpoznatijih melodija klasične glazbe. Dio je opere „Prsten Nibelunga“, inspirirane germanskim i vikinškim sagama, a govori o bogovima, junacima, mitskim bićima i njihovom potragom za čarobnim prstenom.

Božićni džemper

Vesela božićna odjeća

FOTO: Deset najljepših božićnih džempera

U blagdanskome smo duhu izabrali džempere koji najbolje reflektiraju stanje uma osobe koja ih nosi. Inspirirajte se našom fotogalerijom i pomno izaberite svoje favorite.

Vikinška opsada Pariza

Na današnji dan

VIDEO: Vikinška opsada Pariza

Na današnji dan, 28. ožujka 845. godine, za vrijeme Uskrsa, Vikinzi su pod vodstvom Ragnara Lodbroka opljačkali i okupirali Pariz.

Axis: Bold As Love

Na današnji dan

VIDEO: Melodioznost i odvažnost jednog od najznačajnijih glazbenih ostvarenja

Drugi album benda The Jimi Hendrix Experience odiše mješavinom žanrova i bezvremenskim baladama. "Axis: Bold As Love" poseban je, eklektičan, i nakon 49 godina neporecivo svjež.

Božić

Darivanje za Božić

U nizu blagdanskih ponuda odabrali smo najbolji poklon!

Idealnim omjerima sadržaja, kvalitete, vizualne privlačnosti i pristupačnosti osvojila nas je poklon-kutija koju je, ususret Božiću, dizajnirala obitelj Barać.