LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obilazak grada

Red povijesti, umjetnosti i dobrog piva u novim rutama aplikacije Zagreb Be There

Turistima su preporuke za obilazak Zagreba dali televizijski autor Robert Knjaz, ulični umjetnik Boris Bare i osnivač Garden festivala i pivovare Nick Colgan. Korisnike mobilne aplikacije "Zagreb Be There" očekuju nove rute "Veliki Hrvati", "Ulična umjetnost" i "Craft".

Turistima su preporuke za obilazak Zagreba dali televizijski autor Robert Knjaz, ulični umjetnik Boris Bare i osnivač Garden festivala i pivovare Nick Colgan. Korisnike mobilne aplikacije "Zagreb Be There" očekuju nove rute "Veliki Hrvati", "Ulična umjetnost" i "Craft".

Popularna i međunarodno nagrađivana mobilna aplikacija Zagreb Be There i ovog je ljeta osvježila svoje preporuke za posjetitelje grada kroz tri nove rute. Podsjetimo, kroz svojih pet stalnih, dvije adventske i druge povremene rute, turistima služi poput lokalnog insajdera u džepu, predlažući različite tematske puteve za obilazak grada uz pomoć pametnih telefona, a i stanovnici Zagreba nerijetko ju koriste.

Uvijek originalan televizijski autor Robert Knjaz, poznat po svojim neobičnim televizijskim serijama u kojima na duhovit način prikazuje poznate ličnosti, sastavio je rutu Veliki Hrvati (Great Croats). On je nesumnjivo Zagrepčanin koji zna kako povijesne činjenice interpretirati na šarmantan i duhovit način pa tako njegov put turiste vodi kroz neočekivane lokalne priče i nudi zabavan pogled na povijest grada. Zaputivši se ovom rutom, turisti će naučiti više o Slavoljubu Penkali, Matiji Gupcu, Tinu Ujeviću, filmu Tko pjeva zlo ne misli ili nepoznatom dječaku koji je dobio vlastiti spomenik.

Cijenjeni ulični umjetnik Boris Bare, poznat po projektu oslikavanja zagrebačkih vodenih pumpi Pimp my Pump, sastavio je rutu Ulična umjetnost (Street Art) s najzanimljivijim zagrebačkim muralima. Zapute li se ovom rutom, turisti će simbolički rečeno doživjeti sve boje Zagreba kroz upoznavanje s impresivnim djelima ulične umjetnosti kao što su Kit na zidovima galerije Gradec, Guliver na Opatovini ili mural na Dolcu inspiriran slikom Moje gnijezdo Vlahe Bukovca.

– Na ruti su mjesta koja su mi osobno draga i koje bi svatko koga zanima ulična umjetnost trebao vidjeti, a bio bi sretan da takve aplikacije i rute postoje i u drugim gradovima. – rekao je Boris Bare.

Foto: Bruketa&Žinić OM

Jedan od najutjecajnijih stranaca s hrvatskom adresom, Nick Colgan, pokretač Garden festivala i istoimene pivovare, sastavio je pak pivsku rutu Craft, proizašlu iz bujajuće zagrebačke craft pivske scene. Na ovoj će ruti i turisti s najistančanijim nepcem moći zadovoljiti svoj ukus, kušajući sve okuse lokalnih pivskih majstora.

– Ne samo da na ovoj ruti možete kušati izvrsna piva, već će vas i sam obilazak provesti kroz lokacije koje biste teško pronašli sami. – ističe Nick Colgan.

Aplikacija Zagreb Be There, iza koje stoji Turistička zajednica grada Zagreba, besplatna je i dostupna na Android i iPhone uređajima, a može se downloadati s mikrostranice Betherezagreb.com. Osmislila ju je i izradila agencija Bruketa&Žinić OM 2014. godine, a do sada je osvojila nekoliko nagrada, među kojima i onu za najbolju digitalnu turističku promociju u Europi (Tourism&Strategy Festival, Paris, 2015.) te za turističku inovaciju godine (Dani hrvatskog turizma, Opatija, 2015.).

FOTO: BRUKETA&ŽINIĆ OM