LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Državna matura

Maturant o državnoj maturi: „Meni je sama pomisao na ukidanje tog vrednovanja zastrašujuća.”

Maturant nam je u razgovoru otkrio da maturu smatra neophodnom te da ne želi njenu odgodu, a dotaknuli smo se i teme pisma koje je jedna maturantica uputila ministrici znanosti i obrazovanja, kao i peticije za ukidanje državne mature.

Maturant nam je u razgovoru otkrio da maturu smatra neophodnom te da ne želi njenu odgodu, a dotaknuli smo se i teme pisma koje je jedna maturantica uputila ministrici znanosti i obrazovanja, kao i peticije za ukidanje državne mature.

Svake je godine sve više rasprava o potrebi mature i gradivu koje se njome ispituje. No ove je godine situacija nešto drukčija; zbog štrajka početkom godine nakupio se velik broj sati koje je trebalo nadoknaditi. Nakon toga uslijedila je izvanredna situacija, epidemija koja je zaustavila gotovo sve. Obrazovne ustanove su, uz mnoge druge, prestale sa svojim radom, a nastava je prebačena na online platforme. Najteže i najstresnije je maturantima, koji uskoro trebaju pisati državnu maturu. Mnogi su nezadovoljni situacijom i online nastavom, a dodatnom stresu pridonosi i neizvjesnost oko održavanja ispita na maturi. Spomenimo kako se još ne znaju sa sigurnošću datumi pisanja mature, a procedure su također nepoznate.


Vezano: Ministrica Divjak vjeruje da će se državna matura održati najkasnije u srpnju


Svoje nezadovoljstvo pokazuju na razne načine, a potpisivana je i peticija za ukidanje mature. Peticija nije imala uspjeha, osim što je okupila sve one nezadovoljne. Prije nekoliko dana na Facebooku ministrice Divjak osvanulo je pismo nezadovoljstva. Maturantica je odlučila svoje mišljenje o maturi javno izložiti pred svima. Mnogi se slažu i podupiru ju, no postoje i oni koji su ju pogrdnim komentarima ismijali.

Mnoštvo učenika žudi za odgodom mature zbog općeg nezadovoljstva. No postoje i oni koji smatraju da je izrazito relevantna. Mišljenje nezadovoljnih možete pročitati u pismu upućenom ministrici, a mi smo razgovarali s učenikom koji ne želi odgodu mature.

– Prije svega, htio bih se osvrnuti na štrajk koji je izbio početkom školske godine. Slažem se da je ministrica mogla nešto više učiniti. Ako je već bila protiv štrajka, kao prvo lice Ministarstva obrazovanja mogla je odstupiti sa svoje pozicije u nadi da će, uz nekog drugog ministra, prije doći do dogovora o ukidanju štrajka i time skrenuti pozornost na učenike.

Kao i većina učenika i studenata slaže se s činjenicom da je obrazovni sustav pogođen izvanrednim mjerama, ali je nešto optimističnijeg stava.

– Kao generacija pogođeni smo slučajem bez presedana i to nas je uplašilo. Ministarstvo je u suradnji sa školama predstavilo plan za nadoknadu nastave te smo ju, iako mrzovoljni jer nismo krivi za manjak sati, dobrim dijelom nadoknadili.

Koronavirus otežao je održavanje nastave i mnogi smatraju kako, uz redovno pohađanje online nastave, nemaju dovoljno vremena učiti za predmete koje su prijavili za polaganje. No, ovaj maturant tvrdi kako još nije kasno i kako sada ima još više vremena za učenje.

– Zbog epidemije je nastava opet prekinuta, ali Ministarstvo je, s ministricom Divjak, omogućilo nastavu na daljinu u relativno kratkom vremenu. Nastavak nastave putem online škole nije savršen, ali kao maturantu nije se moglo dogoditi u bolje vrijeme. Velika je glupost reći da se na online školu izgubi više vremena nego na redovnu nastavu. Ako netko ima problema s prezahtjevnim profesorima, ima se prilike obratiti razredniku, voditelju ili ravnatelju. Znam i sam da materijali s nastave neprestano pristižu, ali na kraju krajeva, to će isto biti na maturi. Naposljetku, ništa nam nije oduzeto i sve je u našim rukama.

Evo što misli o ukidanju državne mature o kojem se sve više govori:

– Smatram da svi oni koji su odabrali gimnazijsko obrazovanje imaju podlogu za polaganje mature. Matura je jedina stvar koja može potvrditi naše srednjoškolsko obrazovanje, meni je sama pomisao na ukidanje tog vrednovanja zastrašujuća. Svakako mislim da se matura treba održati u skladu s epidemiološkom situacijom, ali ako bude prilika da se sve završi redovno, a epidemiolozi tvrde da će biti, ne vidim zašto bi ti to bio problem. Smatram da maturanti koji znaju da nisu spremni za maturu i koji se još nisu počeli pripremati traže razlog za ukidanje mature.

Nalazi se među onima koji pismo upućeno ministrici smatraju nepotrebnim te tvrdi kako to nije način za iskazivanje nezadovoljstva.

– Što se tiče pisma upućenog ministrici, mnoge se stvari ne poklapaju. Isto tako, nerealno je u jednoj objavi govoriti u ime skoro 30 tisuća maturanata. Prisjetimo se peticije koja se potpisivala, njom nije ništa postignuto i mislim da je to bila jasna poruka. Spomenuti sportaši i Agrokor pridodaju nepotrebnom publicitetu.

Možemo zaključiti da su maturanti podijeljenog mišljenja, a jedino što im savjetujemo jest da nastave s radom i učenjem usprkos svemu.

FOTO: STUDENTSKI.HR