LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obilježavanje Dana planeta Zemlje

Rasprodaja rabljene odjeće i pregršt aktivnosti na splitskoj Rivi

Splićani će se ovog utorka educirati o tome kako odvojeno prikupljati otpad, kompostirati ili izraditi nešto novo od rabljenih i dotrajalih materijala. Moći će i kupiti rabljenu dječju opremu, igračke te odjeću za odrasle.

Splićani će se ovog utorka educirati o tome kako odvojeno prikupljati otpad, kompostirati ili izraditi nešto novo od rabljenih i dotrajalih materijala. Moći će i kupiti rabljenu dječju opremu, igračke te odjeću za odrasle.

Dan planeta Zemlje iza nas je, no to ne znači da aktivnosti posvećene upoznavanju i očuvanju našeg zajedničkog doma moraju stati. Tako Grad Split i Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce organiziraju obilježavanje ovog važnog dana bogatim programom koji će se održati na splitskoj Rivi u utorak, 30. travnja, s početkom u 17:30. Događaj je organiziran u sklopu EU projekta Otpad nije smeće! koji provodi Grad Split s ciljem promoviranja održivog gospodarenja otpadom, odnosno promocije principa smanji, ponovno koristi i recikliraj.

U pripremljenom prigodnom programu bit će predstavljeni radovi učenika koji su sudjelovali na nagradnom natječaju u izradi kreativnih radova od prikupljenog otpada pod nazivom Prije i poslije – učenici za Dan planeta zemlje 2019. Tom prilikom bit će proglašeni i pobjednici natjecanja i to u tri kategorije. Kako bi upoznali građane i građanke Splita o velikoj količini otpada koja nastaje nepromišljenim korištenjem predmeta za jednokratnu ili kratkotrajnu upotrebu, na postavljenim štandovima prezentirat će se i izrada stvari od dotrajalih materijala, a svi zainteresirani posjetitelji moći će sudjelovati u oslikavanju platnenih vrećica.

U sklopu programa bit će organizirana i već tradicionalna rasprodaja rabljene dječje opreme i igračaka te odjeće za odrasle kako bi se javnost upozorilo na potrošački način života kao jedan od uzroka gomilanja otpada, lošeg stanja okoliša i iscrpljenih prirodnih resursa. Zaposlenici i članovi Udruge Sunce Split demonstrirat će odvojeno prikupljanje otpada i kompostiranje, a bit će promovirani i prigodni informativni materijali za građane te igre za najmlađe.

FOTO: ZVONIMIR MATUTINOVIĆ/STUDENTSKI.HR