LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
UNICEF-ove aktivnosti psihosocijalne podrške

Prof. Ajduković sa socijalnog rada: „Pogođenima potresom potrebno je pomoći vratiti osjećaj psihološke sigurnosti”

Mobilni će timovi u suradnji s centrima za socijalnu skrb posvetiti posebnu pozornost obiteljima koje su se i prije potresa suočavale s različitim rizicima, ali sad ih teže proživljavaju i ostaju u opasnosti od veće socijalne i ekonomske isključenosti – ističu iz UNICEF-a.

Mobilni će timovi u suradnji s centrima za socijalnu skrb posvetiti posebnu pozornost obiteljima koje su se i prije potresa suočavale s različitim rizicima, ali sad ih teže proživljavaju i ostaju u opasnosti od veće socijalne i ekonomske isključenosti – ističu iz UNICEF-a.

Mobilni timovi odabranih stručnjaka za psihosocijalnu podršku djeci i obiteljima na području Gline, Petrinje i Siska počinju s aktivnostima zahvaljujući suradnji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike s Društvom za psihološku pomoć, uz podršku UNICEF-a. 

Tijekom početne faze programa, najavljuju iz UNICEF-a, mobilni timovi prioritet će dati podršci udomiteljskim obiteljima, posebno onima čije su kuće oštećene, i obiteljima u najvećem riziku uključenima u programe socijalne skrbi. Dodatno, ova je organizacija donirala 10 računala centrima za socijalnu skrb u Glini i Petrinji kako bi osigurala nastavak pružanja njihovih usluga obiteljima.

– Ukupno je u Sisačko-moslavačkoj županiji 49 udomiteljskih obitelji, a njih 32 žive u područjima najviše pogođenima potresima. U udomiteljske obitelji ondje je smješteno 125 djece, a 82 ih živi u Sisku, Petrinji i Glini. Mobilni timovi će u suradnji s centrima za socijalnu skrb posvetiti posebnu pozornost obiteljima koje su se i prije potresa suočavale s različitim rizicima, ali sad ih teže proživljavaju i ostaju u opasnosti od veće socijalne i ekonomske isključenosti – navode iz UNICEF-a.

Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo ističe:

– Naše iskustvo kao organizacije potpuno posvećene dječjim pravima, posebno u vrijeme izvanrednih situacija, pokazuje da su djeca najranjivija upravo u vrijeme krize, dok se roditelji, skrbnici, obitelji i zajednice pokušavaju nositi s teškim okolnostima. Kao UNICEF želimo biti tu za djecu i njihove obitelji pogođene potresima. Psihološka podrška iznimno je važna obiteljima i djeci kako bi se osigurale okolnosti u kojima mogu izraziti svoje osjećaje, pronaći mehanizme za izgradnju otpornosti i vratiti u živote bar djelić izgubljene radosti. Vjerujemo da ćemo uz podršku naših donatora i partnera moći odgovoriti na brojne kratkoročne, ali i dugoročne potrebe djece.

Prof. dr. sc. Marina Ajduković iz Društva za psihološku pomoć i sa Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kaže:

– U okolnostima koje nastaju kao posljedica prirodnih katastrofa, poput potresa koji je pogodio središnji dio Hrvatske, važno je djeci i mladima i njihovim obiteljima pružiti psihosocijalnu podršku kako bi se smanjili njihova uznemirenost, strah i psihološka patnja i pomoći im da vrate osjećaj ne samo fizičke nego i psihološke sigurnosti. To je iznimno važno za dugoročnu dobrobit djece. Iskustva iz zemalja koje su često pogođene potresom, primjerice Japana i Čilea, pokazala su da simptomi anksioznosti djece značajno rastu u prvim mjesecima nakon ovakvih traumatskih događaja. Čak oko 50% djece i nakon 6 mjeseci pokazuje različite anksiozne smetnje te, iako se većina djece postepeno oporavi nakon potresa, njih 25–30% iskazuje kronične ili produžene simptome depresivnosti i/ili anksioznosti. Zato je iznimno važno pružiti djeci i mladima podršku te osnažiti roditelje i stručnjake za prepoznavanje situacija i znakova koji pokazuju da je djetetu potrebna stručna podrška za oporavak. Pri tome treba voditi posebnu pozornost o djeci koja i inače odrastaju u teškim i nepovoljnim životnim okolnostima.

Iz UNICEF-a također najavljuju da će u suradnji s partnerima na terenu organizirati prostore i mjesta za igru i psihosocijalnu podršku za djecu u privremenim kontejnerskim naseljima i skloništima.

– Aktivnosti u ovakvim posebno organiziranim mjestima vraćaju djeci osjećaj normalnosti i osiguravaju im prilike za učenje, igru i druženje. UNICEF će podržati njihov rad edukacijom stručnjaka u dogovoru s partnerima te dostavom posebnih setova s potrebnom opremom koji se koriste se u cijelom svijetu kako bi se brzo uspostavili programi prilagođeni različitim uzrastima, vodeći pritom računa o epidemiološkim mjerama.

Ovisno o stanju na najviše pogođenim područjima UNICEF će prilagođavati svoj odgovor na krizu, imajući u vidu specifične dugoročne potrebe djece i obitelji s djecom, te podržati napore Vlade RH i lokalnih vlasti u osiguravanju odgovarajuće zaštite djece, kvalitetnog obrazovanja i pristupa zdravstvenim i drugim uslugama na područjima pogođenima potresom – pojašnjavaju.

Dodaju da donacije djeci i obiteljima na potresima razorenim područjima pomažu osigurati: higijenske potrepštine i zaštitnu opremu, psihosocijalnu pomoć za djecu i roditelje, podršku vrtićima i školama te podršku zdravstvenim ustanovama i socijalnim službama. Donirati se može na web-stranici www.unicef.hr i na UNICEF-ov broj računa: HR1723600001501092524, poziv na broj 2068-98. 

FOTO: UNICEF