LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zaštita životinja

Prijatelji životinja upozoravaju na nužnost zaštite životinja od vrućina

Visoke temperature posebno su opasne za životinje. Prijatelji životinja apeliraju na sve da zaštite svoje ljubimce od velikih vrućina te da im osiguraju dovoljno vode i hlada.

Visoke temperature posebno su opasne za životinje. Prijatelji životinja apeliraju na sve da zaštite svoje ljubimce od velikih vrućina te da im osiguraju dovoljno vode i hlada.

Povodom sve učestalijih i jačih toplinskih valova koji pogađaju Hrvatsku, ali i druge dijelove svijeta, Prijatelji životinja napominju da se psi ne mogu znojiti već se hlade dahtanjem, pa su za njih ekstremne vrućine vrlo opasne te mole sve skrbnike da zaštite svoje ljubimce od vrućine. 

Kada temperatura tijela prestigne 41 °C, pas je u opasnosti od dobivanja toplinskog udara, a simptomi su: staklaste oči, prekomjerno slinjenje, brz puls, vrtoglavica ili smanjena koordinacija, konvulzije, proljev, povraćanje, groznica, letargija i gubitak svijesti, pri čemu može doći do zatajenja srca, pa i drugih organa. Psa koji je doživio toplinski udar treba odmah smjestiti na hladnije mjesto, omotati mu tijelo hladnim mokrim ručnicima, smočiti mu uši i šape hladnom vodom, namočiti mu jezik vodom ili mu dati piti ako je pri svijesti i ako sam traži vodu te mu što prije osigurati veterinarsku pomoć.

Napominju da su skloništima velike vrućine vrlo izazovne u smislu pronalaženja načina da osiguraju pravilnu zaštitu i prikladne uvjete za pse koje imaju na skrbi. Koliko god se trudili, skloništa ne mogu zamijeniti zaštitu i skrb koju nude udomitelji jer su skloništa privremena mjesta i udomljavanje je najbolja pomoć napuštenim životinjama. 

U najmanju ruku osigurajte psu mjesto u dubokom hladu tijekom ljetnih vrućina i izlazite van rano ujutro i kasno navečer kada vrućine nisu tako velike. Ako postoji mogućnost, svoje pse odvedite na more, rijeku ili jezero jer voda najbolje rashlađuje.

U Hrvatskoj, naglašavaju Prijatelji životinja, još uvijek ne postoji dovoljna osviještenost o tome da se psi i druge životinje ne smiju ostavljati sami u zatvorenom automobilu, pa čak ni na kratko vrijeme. U parkiranom vozilu temperatura može dostići preko 50°C u samo nekoliko minuta iako je ostavljen otvoren prozor, a automobil parkiran u hladu. Za vrućeg dana u samo nekoliko minuta temperatura u automobilu može postati ubojita za psa.

Ne smijemo zaboraviti ni životinje bez skrbnika i napuštene životinje koje uz glad i udarce automobila u ovim ljetnim mjesecima čeka dehidracija i prekomjerno zagrijavanje jer izgubljeni hodaju po cesti i teško se sami mogu pobrinuti da se zaštite od vrućine, već ovise o našoj zaštiti i odgovornosti, navodi Udruga.
– Molimo sve da ostave malo vode gdje do nje mogu doći ptice i druge divlje životinje kojima svaka kap vode znači preživljavanje u mjesecima žege i ogromnih vrućina. – zaključuju Prijatelji životinja.
FOTO: PIXABAY