LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tužna vijest sa Sveučilišta u Zagrebu

Preminula umirovljena profesorica Olivera Lončarić-Horvat; Pravni fakultet uputio joj riječi hvale

– Profesorica Lončarić-Horvat među svojim kolegama, suradnicima i studentima ostaje posebno upamćena po svojoj srdačnosti, ljubaznosti i toplini te podršci koju je nesebično davala svima s kojima je surađivala. – poručuju sa zagrebačkog Pravnog fakulteta.

– Profesorica Lončarić-Horvat među svojim kolegama, suradnicima i studentima ostaje posebno upamćena po svojoj srdačnosti, ljubaznosti i toplini te podršci koju je nesebično davala svima s kojima je surađivala. – poručuju sa zagrebačkog Pravnog fakulteta.

U Zagrebu je preminula prof. dr. sc. Olivera Lončarić-Horvat, dugogodišnja profesorica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na Katedri za financijsko pravo i financijsku znanost. 
– Prof. dr. sc. Olivera Lončarić-Horvat na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu zaposlila se 1961, gdje je ostala pune 42 godine, sve do svojega umirovljenja 2003. Tijekom svojega bogatoga znanstvenoga i profesionalnoga rada profesorica je dala nemjerljiv doprinos u izgradnji modernoga poreznoga sustava i poreznoga prava nakon osamostaljenja Republike Hrvatske, a područje javnih prihoda ostalo je njezina uža specijalnost. – ističu s Pravnog fakulteta.
Na toj je instituciji, naime, sudjelovala u izvođenju svih oblika nastave. K tome, predavala je i na poslijediplomskim studijima na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mariboru te na poslijediplomskom studiju Instituta za javne financije u Zagrebu. Gostovala je na institutima i pravnim fakultetima u Münchenu, Kölnu, Mainzu, Hamburgu, Krakowu, Kijevu i Grazu.

– Prof. dr. sc. Olivera Lončarić-Horvat posebno je bila aktivna u radu sa studentima te je jedna od utemeljitelja Poreznopravnog seminara, hvalevrijedne međunarodne suradnje u okviru koje su studenti financijskih kolegija triju pravnih fakulteta sa sveučilišta u Bochumu, Krakowu i Zagrebu, pod vodstvom profesora, izlagali svoje radove. – dodaju s Fakulteta.

Foto: Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Također ističu da je njezina znanstvena i stručna bibliografija iznimno bogata:
– Samostalno i u suautorstvu objavila je 15 knjiga te više od 100 znanstvenih i stručnih radova. Bila je član uredništva pet knjiga i dvaju znanstvenih časopisa – Financijska praksa i Carinski vjesnik. Sudjelovala je na brojnim međunarodnim i domaćim znanstvenim skupovima, a u više navrata znanstveno se usavršavala na najuglednijim međunarodnim institucijama u području financijskoga prava. Također, bila je i stipendistica Deutscher Akademischer Austachdiensta.
Prof. dr. sc. Olivera Lončarić-Horvat uz brojne dužnosti koje je obnašala bila je i prodekanica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u akademskim godinama 1979/1980. i 1980/1981.

– Profesorica Lončarić-Horvat među svojim kolegama, suradnicima i studentima ostaje posebno upamćena po svojoj srdačnosti, ljubaznosti i toplini te podršci koju je nesebično davala svima s kojima je surađivala. – poručuju s Prava.

FOTO: MAJA ČIRJAK / STUDENTSKI.HR