LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sporni mandat

Predsjednica splitskog Savjeta mladih ostavkom podigla prašinu; ne komentira nanizane optužbe

– Matea Bešlić dala je ostavku na mjesto predsjednice i članice Savjeta mladih Grada Splita nakon samo sedam mjeseci mandata kojeg su obilježile neprimjerene izjave o udrugama, zastupanje neusuglašenih stavova Savjeta, utjecaj na glasanje, fijasko organizacije Međunarodnog dana mladih i manipulacija informacijama o festivalu xSTatic pa će ovo biti prilika i za razgovor o rezultatima prethodnog razdoblja. – riječi su Gorana Biličića.

– Matea Bešlić dala je ostavku na mjesto predsjednice i članice Savjeta mladih Grada Splita nakon samo sedam mjeseci mandata kojeg su obilježile neprimjerene izjave o udrugama, zastupanje neusuglašenih stavova Savjeta, utjecaj na glasanje, fijasko organizacije Međunarodnog dana mladih i manipulacija informacijama o festivalu xSTatic pa će ovo biti prilika i za razgovor o rezultatima prethodnog razdoblja. – riječi su Gorana Biličića.

U priopćenju za medije pristiglom s adrese Kluba Zone za 12. prosinca najavljuje se susret Na kavi sa Savjetom mladih, događanje koje već tradicionalno okuplja zainteresirane za rad Savjeta, odnosno za kvalitetu života mladih u Splitu. No, prosinačkom su druženju, uz program za 2019. godinu, u fokusu promjene u vodstvu Savjeta, a odlazak Matee Bešlić s mjesta predsjednice popraćen je u spomenutom tekstu ozbiljnim optužbama.

– Matea Bešlić dala je ostavku na mjesto predsjednice i članice Savjeta mladih Grada Splita nakon samo sedam mjeseci mandata kojeg su obilježile neprimjerene izjave o udrugama, zastupanje neusuglašenih stavova Savjeta, utjecaj na glasanje, fijasko organizacije Međunarodnog dana mladih i manipulacija informacijama o festivalu xSTatic pa će ovo biti prilika i za razgovor o rezultatima prethodnog razdoblja. – riječi su Gorana Biličića, voditelja Kluba i predsjednika Info zone, koje stoje u priopćenju.

Budući da Goran Biličić potpisuje navedeni tekst, a i da je prvi saziv Savjeta mladih Grada Splita konstituiran na inicijativu Info zone, čiji su kandidati aktivno sudjelovali u radu svih dosadašnjih saziva Savjeta, o navedenoj smo problematici s njime popričali. 

Razlozi ostavke sadašnje predsjednice?

– Nažalost, predsjednica je ostavku donijela bez najave i bez konzultacija s najbližim suradnicima i članovima koji su podržali njenu kandidaturu. Samo odgovornošću članova izbjegnuta je blokada rada Savjeta. Prema nama dostupnim informacijama, u službenoj ostavci bivša predsjednica kao razloge odstupanja s pozicije navodi inerciju i političku razjedinjenost, no u medijskim istupima, prilično neuvjerljivo, za namještaljke proziva kandidate udruga, čijim je glasovima i izabrana za predsjednicu i koji nisu tražili njenu smjenu. U svom posljednjem medijskom istupu, predsjednica se vjerojatno referira na zahtjev trećine članova, koji su u listopadu, na inicijativu nekoliko organizacija, formalno zatražili da se na dnevni red uvrste rasprave o natječaj za prijavu projekata udruga mladih i udruga za mlade, o izvještajima s obilježavanja Međunarodnog dana mladih i o problematici javnih istupa članova Savjeta mladih te da se održi tematska sjednica o realizaciji Centra za mlade. Riječ je o temama koje su se prethodno nekoliko puta neformalno sugerirale, no uporno su se izbjegavale staviti na dnevni red, a kada je to i formalno zatraženo – uslijedila je ostavka.

Pismo ostavke; screenshot
 
Predsjednici se zamjeraju i neprimjerene izjave o radu drugih udruga?

– Već na samom početku mandata, gostujući na lokalnoj televiziji, izjavila je da udruge zloupotrebljavaju natječaj za udruge za mlade jer u proračune, sukladno pravilima natječaja (!), budžetiraju sredstva za plaće zaposlenika. U lipnju je uslijedila, ponovno na istoj televiziji, u emisiji Veliki ljudi, izjava da aktivnosti obilježavanja Međunarodnog dana mladih do sada nisu pravedno financirane, uz insinuaciju da su udruge koje su sudjelovale u realizaciji tih aktivnosti zloupotrebljavale svoj navodno povlašten položaj. Istu je tezu ponovila i jasnije izložila u medijskom istupu povodom ostavke.

Te izjave posebno čude jer je i njena organizacija, Klub mladih Split, sudjelovala u dosadašnjem zajedničkom obilježavanju Međunarodnog dana mladih. Tradiciju obilježavanja Međunarodnog dana mladih u Splitu pokrenula je Info zona i potaknula jedan od prethodnih saziva Savjeta mladih da preuzme organizaciju te da Međunarodni dan mladih postane povod zajedništvu i suradnji udruga i Savjeta mladih te su u programu svake godine sudjelovale sve zainteresirane organizacije. Predsjednica je više puta upozorena na neprimjerenost izjava, i u kontekstu nanošenja štete ugledu udruga koje neargumentirano proziva i u kontekstu nanošenje štete suradnji civilnog društva i Grada Splita te zagovaračkoj poziciji u procesu poboljšanja natječaja za udruge za mlade.

Kao i zastupanje neusuglašenih stavova Savjeta?

– Od početka mandata dogodio se niz medijskih istupa, objava na društvenim mrežama i postupaka na sjednicama Gradskog vijeća koji su u javnosti percipirani kao stavovi Savjeta mladih, a na sjednicama prethodno o njima nije niti raspravljano. Tako je predsjednica u televizijskim nastupima izjavila da udruge zloupotrebljavaju gradski natječaj za udruge mladih te da aktivnosti obilježavanja Međunarodnog dana mladih do sada nisu bile pravedno financirane; na sjednici Gradskog vijeća je predsjednica poduzela zagovaračke aktivnosti po pitanju primjerenosti sadržaja poslovnih objekata u Domu mladih; a na društvenim mrežama objavljene su selektivne informacije o festivalu xSTatic te je pritom čak novinarki proslijeđen, i u samostalnim javnim istupima članova korišten, materijal iz interne korespondencije Savjeta mladih i Ureda Grada.

O svim navedenim temama Savjet mladih, u trenutku javnog iznošenje, uopće nije prethodno održao raspravu na svojim sjednicama, a kamoli da je donio zaključke. Neprimjerene izjave o udrugama narušile su suradnički odnos, poduzete zagovaračke aktivnosti koje prethodno nisu usuglašene na sjednici unijele su nepovjerenje među članove, a manipulacija informacijama o festivalu xSTatic i zloupotreba povjerenja nanijele su štetu suradnji i komunikaciji s Uredom Grada.

Problem je bio i njena organizacija Međunarodnog dana Mladih?

– Predsjednica je u dva medijska istupa navela da aktivnosti obilježavanja Međunarodnog dana mladih do sada nisu pravedno financirane, navodeći da su  udruge koje su sudjelovale u realizaciji tih aktivnosti zloupotrebljavale svoj navodno povlašten položaj, iako su u programu svake godine sudjelovale sve zainteresirane organizacije. Ovogodišnjim raspisivanjem natječaja za aktivnosti obilježavanja Međunarodnog dana mladih tobože je postignuta veća transparentnost i kvaliteta programa, no u praksi nije napravljen nikakav iskorak u kvaliteti programa i u organizaciju aktivnosti nije uključen veći broj udruga, kako je najavljivano, a nisu ni utrošena sva sredstva koja su planirana. Članovi Savjeta mladih ni četiri mjeseca nakon događanja nisu dobili potpuno izvješće o realizaciji Međunarodnog dana mladih pa se ni do danas ne zna broj sudionika, stavke na koje su utrošena sredstva, ostvareni rezultati te na koji način su financirane aktivnosti doprinijele realizaciji Gradskog programa za mlade, što je bio jedan od natječajnih uvjeta. Nejasno je i zašto udruge nisu aktivnosti realizirale u prostoru Ljetnog kina Bačvice, što je također bio jedan od uvjeta natječaja i koji je udruge koje su svoje aktivnosti prilagođavale tom uvjetu stavio u neravnopravan položaj. Upućeni su prigovori i na kašnjenje objave rezultata natječaja zbog čega je Info zona bila prisiljena otkazati sve aktivnosti te na postupak rada natječajne komisije na čijoj je sjednici prisutna bila osoba koja nije član Komisije.

Možete li detaljnije opisati vaše viđenje manipulacije informacijama o festivalu xSTatic?

– U javnosti se pojavila diskusija o prioritetima i kriterijima financiranja u kulturi, s obzirom da je Grad Split za organizaciju festivala urbane kulture xSTatic, zaobišavši natječajnu proceduru, dodijelio oko 200 tisuća kuna. U priču se uključio i Savjet mladih, no pojedini članovi su fokus rasprave pomaknuli na lamentiranje o iznosima honorara angažiranih umjetnika, koristeći pritom materijal iz interne korespondencije Savjeta mladih i Ureda Grada, koji je poslan kao priprema sjednice na kojoj je tek trebala gostovati predstavnica Grada i pojasniti podatke iz dostavljene dokumentacije. Nepotpune informacije i dokumentacija koja je javnost dovela u zabludu objavljena je na društvenim mrežama te je takav, nepotpun, materijal čak proslijeđen i novinarki Slobodne Dalmacije. Svi izneseni stavovi i poduzete aktivnosti nisu bile usuglašene na sjednicama Savjeta mladih, a nakon sjednice Savjet mladih je objavio priopćenje kojim je dao punu podršku festivalu.

Trenutačna situacija u Savjetu?

– Iako je bivša predsjednica u službenoj ostavci navodno spominjala inerciju i političku razjedinjenost članova Savjeta mladih, oni su već na idućoj sjednici izabrali novog predsjednika, pokrenuli proceduru poboljšanja natječaja za udruge za mlade, dogovorili tematsku sjednicu o realizaciji Centra za mlade te su pred Gradskim vijećem obranili Programa rada za 2019. godinu. Za novog predsjednika izabran je Jure Mihael Slavić, koji je u Savjet mladih izabran kao kandidat Studentskog katoličkog centra.

 
Sama Matea Bešlić nije htjela komentirati konkretne optužbe na svoj račun te je samo izjavila: 
– Ne želim davati izjave u vezi Savjeta mladih. Više nisam članica tog tijela niti želim blatiti ikoga. Otišla sam jer ne mogu i ne želim raditi u takvoj atmosferi punoj jala i mržnje. Vjerovala sam da možemo zajedno postići neke pozitivne promjene za mlade u našem gradu i radila na tome, ali zbog osobnih interesa pojedinaca, nažalost, to nije bilo moguće ostvariti. Hvala Bogu, moj dosadašnji volonterski, humanitarni i aktivistički rad dovoljno govori o tome na koji način želim raditi i kako radim, što mogu potvrditi i ostale kolege iz Savjeta koji su mi bili podrška. Žao mi je što pojedinci koče lijepe stvari i, zbog svjetonazorskih razilaženja, podmeću i manipuliraju. Iako sam imala najveću volju i motivaciju za radom, jednostavno ne želim sudjelovati u takvim igricama  jer smatram da svoje vrijeme mogu kvalitetnije iskoristiti kroz volontiranje u civilnom sektoru, baš kao i do sada. Nadam se da će se, zbog dobrobiti mladih, ipak uzdignuti iznad toga i zajednički raditi na konkretnim promjenama.
FOTO: PIXABAY