LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Info zona

Mladi DiscoverEU putnici oduševljeni Splitom, okupljeno dvadesetak mladih iz cijele Europe

Iskustvo putovanja mladim osobama omogućuje da iskoriste prednosti slobode kretanja u Europskoj uniji, putujući otkriju raznolikost Europe, povežu se s ljudima s cijelog kontinenta i u konačnici bolje upoznaju sebe.

Iskustvo putovanja mladim osobama omogućuje da iskoriste prednosti slobode kretanja u Europskoj uniji, putujući otkriju raznolikost Europe, povežu se s ljudima s cijelog kontinenta i u konačnici bolje upoznaju sebe.

Prethodnog vikenda u Splitu se održao drugi DiscoverEU meetup, koji je ove godine u Split doveo dvadesetak mladih iz cijele Europe. U trodnevnom programu mladi su se zabavljali, upoznavali grad i družili s vršnjacima iz Splita i čak sedam europskih zemalja.
 

"Sve popularnija DiscoverEU inicijativa osamnaestogodišnjacima pruža mogućnost besplatnog putovanja vlakom po europskim državama, a DiscoverEU meetup im je bio dodatni povod da na svojim putovanjima posjete i Split. Godišnje se u Europi organizira pedesetak ovakvih druženja, a Agencija za mobilnost i programe EU i Info zona u Splitu su DiscoverEU meetup organizirale već drugu godinu zaredom," kazala je Lina Vuletić iz organizatora, udruge Info zona.


Iako je službeni program završio u nedjelju ujutro, mnogi su produžili svoj boravak u Splitu. Sudeći po njihovim dojmovima i komentarima, izgledno je da će se vratiti prvom prilikom. 

Prijavite se za stručnu praksu u inozemstvu i steknite dragocjeno iskustvo, čak i u ljetnim mjesecima



Mladi iz Finske, Njemačke, Belgije, Španjolske, Mađarske, Cipra i Turske, u petak su se međusobno upoznali i dan završili na zabavnom druženju s lokalcima u Zoni. U subotu su, uz iskustvo virtualne stvarnosti, vidjeli Dioklecijanovu palaču u vrijeme izgradnje, a u pratnji vodiča su se uživo očarali najpoznatijim lokacijama. Nakon uživanja na Marjanu i na splitskim plažama, zabavljali su se istražujući iluzije i tražeći blago koje im je otkrilo još neke zanimljive splitske priče.

U prvom ovogodišnjem krugu prijava za DiscoverEU bilo je dostupno više od 30 tisuća putnih karata, odnosno oko tri stotine samo za Hrvatsku. Drugi ovogodišnji krug prijava najavljen je za jesen. Više informacija bit će dostupno na službenoj stranici Info zone i Europskom portalu za mlade.

Ovaj je učenički dom realizirao projekt o klimatskim promjenama vrijedan preko 32 tisuće eura



Inicijativa DiscoverEU dio je programa Erasmus+ koja omogućuje brojnim mladim ljudima upoznavanje raznolike europske kulturne baštine. Namijenjena je osamnaestogodišnjacima koji vole putovanja, pustolovine, nova poznanstva i žele otkriti Europu.

IZVOR: INFO ZONA, PR
FOTO: INFO ZONA, PR