LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Za bezbrižno ljeto

Pravobraniteljica za djecu RH uputila važnu poruku za djecu, tinejdžere i njihove roditelje tijekom ljetnih praznika

Povodom početka praznika, pravobraniteljica za djecu poslala je poruku roditeljima i djeci s ciljem osiguranja što boljeg, ali i sigurnijeg ljeta.

Povodom početka praznika, pravobraniteljica za djecu poslala je poruku roditeljima i djeci s ciljem osiguranja što boljeg, ali i sigurnijeg ljeta.

S krajem školske godine i dolaskom ljetnih praznika, pravobraniteljica za djecu poslala je važne preporuke za djecu i roditelje kako bi ovo vrijeme bilo sigurno i ispunjeno zabavnim aktivnostima. Pravobraniteljica Helenica Pirnat Dragičević, ističe kako su ljetni praznici savršena prilika za djecu da se odmore i istraže nove aktivnosti te poziva djecu da što više vremena provode na otvorenom baveći se sportom i uživajući u prirodi umjesto pred ekranima. 
 

Aktivnosti vani


Naglašava važnost raznovrsnih aktivnosti i sadržaja za djecu, posebice onih besplatnih za pojedince koji nemaju jednake mogućnosti za kvalitetno i sigurno provođenje slobodnog vremena. Također, naglašava i važnost korištenja zaštite od sunca te hidratacije, a djecu podsjeća i da ako se osjećaju uznemireno ili imaju neki problem, trebaju se obratiti odrasloj osobi od povjerenja.

Evo kako će do kraja srpnja i u kolovozu raditi Sveučilišna knjižnica u Zadru


Ističe da bi roditelji trebali povećati nadzor, posebno u situacijama kada su djeca u vodi ili na igralištima te podsjeća da djeca nikada ne smiju biti ostavljena sama u automobilu. Posebnu pažnju posvećuje i sigurnosti na igralištima i u prometu, gdje roditelji trebaju redovito provjeravati ispravnost sprava i biti uzor djeci u poštivanju prometnih propisa.
 

Ljetni posao i izlasci


Djeca ne bi trebala biti izložena teškim fizičkim poslovima u poljoprivredi niti rukovati opasnim kemikalijama i poljoprivrednim strojevima, navodi pravobraniteljica. Apelira i na prijavu svake sumnje na iskorištavanje djece za rad ili prosjačenje nadležnim službama.

Pet neprilika koje su ometale bezbrižno dječje ljetovanje


Roditeljima savjetuje i da posebnu pažnju obrate na rad i noćne izlaske svoje djece. Ističe da djecu treba zaštititi od prekomjernog rada i osigurati da ne rade noću. Također, podsjeća da djeca mlađa od 16 godina ne smiju biti vani sama nakon 23 sata te apelira na potrebe pojačane kontrole prodaje alkoholnih pića mlađima od 18 godina.
 

Sigurnost na internetu


S obzirom na to da djeca danas sve ranije zalaze na internet i društvene mreže, pravobraniteljica ističe važnost sigurnosti djece na internetu. Poziva roditelje da kontroliraju korištenje interneta i društvenih mreža te razgovarati s djecom o online sigurnosti.

Bivši urednik poznate televizije otkrio što to Sveučilište Sjever radi bolje od drugih i kako se stvaraju novinari


Za detaljnije informacije i cijelu poruku pravobraniteljice, posjetite njenu službenu stranicu.
IZVOR: PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU
FOTO: STUDENTSKI.HR, ILUSTRACIJA