LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Konferencija Stožera civilne zaštite RH

Poznato je do kada mjere ostaju na snazi, danas 1098 slučajeva koronavirusa

Na današnjoj konferenciji za medije Stožer civilne zaštite RH otkrio je najnovije informacije o koronavirusu, do kada mjere ostaju na snazi i u kojem bismo slučaju mogli očekivati eventualno popuštanje mjera.

Na današnjoj konferenciji za medije Stožer civilne zaštite RH otkrio je najnovije informacije o koronavirusu, do kada mjere ostaju na snazi i u kojem bismo slučaju mogli očekivati eventualno popuštanje mjera.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas, 8. siječnja 2020, sazvao je konferenciju za medije na kojoj je prim. Katalinić-Janković obavijestila o 1098 novih slučajeva zaraze koronavirusom, s kojima su sada 5794 aktivna slučaja zaraze.

Među aktivnim slučajevima njih 2251 na bolničkom je liječenju, od toga su na respiratoru 194 pacijenta. U protekla 24 sata oporavilo se 1538 osoba, odnosno 207 848 ukupno. Od veljače 2020. godine preminule su 4304, a samo od jučer njih 38. U samoizolaciji je trenutno 18 277 osoba. Do danas su ukupno testirane 1 061 953 osobe, od toga 6742 u posljednja 24 sata.

Iznesene su i daljnje informacije o mjerama za suzbijanje širenja koronavirusa Postojeće ostaju na snazi sigurno do 31. siječnja 2021. godine. Podsjećamo, riječ je o ograničenom broju putnika u javnom prijevozu, ograničenom broju kupaca u trgovini te o zabrani rada teretana, restorana i kafića, kao i svemu ostalom obuhvaćenom mjerama od prošle godine.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak objasnio je kakva bi trebala biti situacija da dođe do popuštanja mjera:
– Mi jesmo razgovarali o situacijama u kojima bi se neke od mjera popuštale, ali se situacija strahovito brzo mijenja i imali smo nekoliko nepredviđenih situacija, prije svega mislim na potres i pojavu novih virulentnijih sojeva, jako je teško držati se semafora. Ali treba reći da smo mi još uvijek iznad toga što smo odredili da bi razgovarali o tome što ćemo ukinuti, a to je da 14 dana traje incidencija niža od 300, to bi trebao biti okidač za ukidanje nekih od ovih mjera, a to nismo još dosegnuli. Zelena situacija je negdje ispod 50 incidencija, većina europskih zemalja je daleko od toga pa i mi, a to je smjernica ECDC-a.
Za primjer, naša je trenutna incidencija u proteklih 14 dana 351,8, no upitno je kakva će biti u narednim tjednima zbog povećane mobilnosti ljudi uslijed potresa

U narednom razdoblju, najavljeno je, raspravljat će se i o organizaciji nastave u drugom polugodištu.
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT