LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mentalno zdravlje

Povodom najdepresivnijeg dana u godini Životna linija organizira akciju na Trgu

Akcija se održava na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, u blizini javnog sata, u ponedjeljak, 17. siječnja, od 12 do 14 sati. Građani će moći dobiti savjete o tome što učiniti u slučaju pojave depresije.

Akcija se održava na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, u blizini javnog sata, u ponedjeljak, 17. siječnja, od 12 do 14 sati. Građani će moći dobiti savjete o tome što učiniti u slučaju pojave depresije.

Udruga Životna linija organizira akciju širenja svijesti o problemu depresije u uvjetima pandemije COVID-19 na ovogodišnji Plavi ponedjeljak (engl. Blue Monday), kao navodni najdepresivniji dan u godini. Akcija se održava na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, u blizini javnog sata, u ponedjeljak, 17. siječnja, od 12 do 14 sati. Građani će moći dobiti savjete o tome što učiniti u slučaju pojave depresije.

Građanima će volonteri Udruge dijeliti poklone koje je za ovu prigodu donirala Cedevita. Poklon-paketi sastoje se od cijelog pakiranja Cedevite (200 grama), pakiranja bombona i ostalih dodataka. Ukupno će biti podijeljeno 500 poklon-paketa.

– Pozivamo sve građane da nam se obrate bez zadrške, podijele s nama svoja iskustva s depresijom, pa čak i daju vlastite savjete o tome kako je prevladati – poručuju iz udruge Životna linija.

Depresija je vrlo ozbiljna i česta bolest koja je predstavljala problem u Hrvatskoj već prije pandemije i potresa Dugotrajna izolacija i smanjeno kretanje u uvjetima pandemije COVID-19 ostavljaju duboke psihološke posljedice, što najčešće dovodi do pogoršanja postojeće depresije ili stvaranja novih slučajeva. To je pokazalo i istraživanje čije je rezultate udruga Životna linija predstavila s Hrvatskim psihijatrijskim društvom.

Najgora posljedica depresije svakako je samoubojstvo jer su depresivne osobe uvelike izložene riziku od suicida. Štoviše, depresija je jedan od vodećih uzroka suicida. Brojne posttraumatske stresne reakcije izazvane pandemijom i potresima mogle bi dodatno povećati stopu suicida u Hrvatskoj ako se ne osigura pomoć. Svim suicidalnim osobama preporučujemo broj Centra za krizna stanja i prevenciju suicida: 01 237 6470 (radi od 0 do 24 sata), gdje pomoć mogu dobiti anonimno.

Građani mogu prepoznati depresiju kao stanje karakterizirano tugom, gubitkom zanimanja za život i zadovoljstvom, osjećajem krivnje i bezvrijednosti, poremećajima spavanja, apetita, koncentracije i osjećajem umora. Kako bi se postavila dijagnoza depresije, ti simptomi trebaju trajati najmanje 2 tjedna. Udruga Životna linija svakako savjetuje građanima traženje pomoći, o čemu će više riječi biti na spomenutoj akciji.
FOTO: PIXABAY