LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Predavanje u organizaciji FFOS-a

Povjesničar prikazuje dijelove svjetske povijesti kroz zastupljenost piva, vina, kave i drugih pića

– Čovjekova neprekidna potreba za tekućinom uvjetovala je i brojne povijesne procese, a pića su ponekad predstavljala ključne čimbenike koji su određivali tijek važnih događaja. – navode s FFOS-a. 

– Čovjekova neprekidna potreba za tekućinom uvjetovala je i brojne povijesne procese, a pića su ponekad predstavljala ključne čimbenike koji su određivali tijek važnih događaja. – navode s FFOS-a. 

U četvrtak, 29. travnja 2021., s početkom u 18 sati održat će se 7. predavanje u sklopu 9. ciklusa Otvorenog četvrtka koji organizira osječki Filozofski fakultet. Riječ je o predavanju dr. sc. Dinka Župana pod nazivom Pitka povijest svijeta.

– U predavanju koje će održati u sklopu programa Otvorenog četvrtka Župan će, na osnovi istraživanja Fernanda Braudela (Strukture svakidašnjice) te modela koji je postavio Tom Standage (Povijest svijeta u šest čaša), prikazati kako dijelovi svjetske povijesti mogu biti ispričani i kroz zastupljenost određenih pića (pivo, vino, žestoka pića, kava, čaj, Coca-Cola i voda) u pojedinim društvima. Naime, prema nekim autorima, povijest svijeta možemo odrediti s obzirom na zastupljenost određenih pića u različitim razdobljima prošlosti. Čovjekova neprekidna potreba za tekućinom uvjetovala je i brojne povijesne procese, a pića su ponekad predstavljala ključne čimbenike koji su određivali tijek važnih događaja sve do današnjih dana. – navode s FFOS-a

Predavanje će se održati preko aplikacije Zoom. Svi se zainteresirani mogu pridružiti uz sljedeće podatke: poveznica, meeting ID – 962 2779 5586, passcode – 430681.

Dinko Župan (1970.), dodaju s FFOS-a, viši je znanstveni suradnik na Hrvatskom institutu za povijest – Podružnica Slavonski Brod, gdje je zaposlen od 1998. godine.

– Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je filozofiju i povijest 1997. godine. Na istom je fakultetu 2002. godine magistrirao te doktorirao 2006. s radom Obrazovanje žena u Banskoj Hrvatskoj 1868-1918. Glavna su područja njegova znanstvenog rada povijest školstva, povijest okoliša i kulturna povijest od kraja 18. do početka 20. stoljeća. – ističu.

FOTO: UNSPLASH