LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Bicikli, film i glazba

Posjetite Pedalafest: festival posvećen kulturi urbanog bicikliranja

Studentski Centar od 5. do 7. lipnja postaje pravi mali biciklistički grad koji će ugostiti razne domaće i međunarodne stručnjake, biciklističke udruge te brojne obožavatelje bicikala kao i sve one koji će to tek postati.

Studentski Centar od 5. do 7. lipnja postaje pravi mali biciklistički grad koji će ugostiti razne domaće i međunarodne stručnjake, biciklističke udruge te brojne obožavatelje bicikala kao i sve one koji će to tek postati.

Pedalafest, festival posvećen biciklu, održava se od 5. do 7. lipnja u Studentskom Centru u Zagrebu. Tri  festivalska dana biti će ispunjena raznolikim stručnim, zabavnim i glazbenim programom, a sve u znaku gradskog bicikliranja.

Studentski Centar od 5. do 7. lipnja postaje pravi mali biciklistički grad koji će ugostiti razne domaće i međunarodne stručnjake, biciklističke udruge te brojne obožavatelje bicikala kao i sve one koji će to tek postati. Posjetitelji će  moći sudjelovati u brojnim radionicama, naučiti, poslušati i doživjeti sve ono što čini kulturu urbanog bicikliranja. Ulaz na sva festivalska događanja, sva tri dana je besplatan.

Festival započinje večeras u 20h, svečanim otvaranjem i najavom triju izložbi u organizaciji 'Humas of Zagreb', Nextbike sustava javnih bicikala i danskih „Bicycle Inovation Lab“ pod pokroviteljstvom Danskog veleposlanstva.

„Jako smo počaščeni što je danska izložba dio Pedalafesta i zahvalni smo Danskoj ambasadi na ovoj prilici te na suorganizaciji izložbe!“ rekao je Mislav Kirac iz Sindikata biciklista.

Naime, Danska ambasada još od 2012. godine podržava rad udruge Sindikat biciklista, prepoznavši potrebu za podizanjem kvalitete i svijesti o urbanom biciklizmu u gradu Zagrebu. „Novi danski veleposlanik Poul Erik Dam Kristensen postat će počasni član Sindikata biciklista, kao što je to bio i donedavni veleposlanik Bo Erik Veber“, izjavio je Kirac, a sam veleposlanik prisustvovat će otvorenju.

Prva večer festivala završit će koncertom bendova Penguin radio i DemeNtronomes, a nakon toga bicikliste će zabavljati DJi Funk Guru i Oli Dobolli. 

Festival organizira Sindikat biciklista, zagrebačka udruga koja se zalaže za poboljšanje uvjeta za korištenje bicikla kao efikasnog, održivog i zdravog gradskog prijevoznog sredstva. Jedna od glavnih motivacija za organiziranjem ovakvog festivala je što nažalost Grad još uvijek premalo čini za biciklističku infrastrukturu iako Zagreb ima sve preduvjete da postane metropola u kojoj je bicikl glavno prijevozno sredstvo.

Unutar stručnog dijela programa, stručnjaci i aktivisti iz Austrije, Španjolske, Mađarske, Nizozemske i Danske podijelit će iskustva o izazovima i potencijalima razvoja biciklističkog prometa iz svojih gradova koji su doživjeli uspješnu transformaciju u mjesta ugodnija za život ljudi. Pedalafest ugostit će i stručnjake iz Srbije i Slovenije,zemalja u kojima je biciklistička kultura i infrastruktura još u nastajanju. Teme o kojima će se raspravljati bit će transformacije gradova, prevencije krađe bicikala, poslovne mogućnosti vezane uz urbani biciklizam i zanimljivi biciklistički projekti.

Osim predavanja, održavat će se i brojne radionice u dvorištu Studentskog Centra. Posjetitelji će imati priliku sudjelovati u  popravljanju i ukrašavanju bicikala grafitima ili heklanjem, reviji najotkačenijih bicikala te izradi soundsystema na biciklistički pogon. Jedini sportski dio programa bit će igranje bike-pola, a svi posjetitelji će ga moći naučiti i isprobati uz pomoć entuzijasta iz kluba Bike Polo Zagreb.

Izdvajamo radionicu Re:Cycles pod pokroviteljstvom Iskona unutar koje će Goran Šarić u samo tri dana pred posjetiteljima sastaviti sivo-narančastu specijalku koja će po završetku festivala otići na humanitarnu licitaciju.

Također prvi put u Zagrebu posjetitelji festivala imat će priliku vidjeti izradu soundsystema na kotačima kojeg će izgraditi danski tim „Karmakanonen“ sačinjen od članova različitih vještina i struka.

Festival će biti zanimljiv i roditeljima s djecom, jer će za njih biti razne predstave, cirkus i mala škola sigurnog bicikliranja, a moći će i iscrtati šarenu biciklističku stazu.

Filmski dio festivala posvećen je svakodnevnom korištenju bicikala. Prikazat će se svi filmovi koji su se prijavili na natječaj „Bicikl za sve“ koji je trajao mjesec dana prije festivala. Pobjednika filmskog natječaja očekuje vrijedna nagrada, novi bicikl.

Umjetnički program festivala upotpunjuju tri izložbe “The Good Cities” u suradnji s danskom ambasadom, “Cyclists of Zagreb” te izložba Nextbikea.

“The Good Cities” , međunarodna je putujuća izložba Bicycle Innovation Lab –a koja je organizirana u suradnji s Danskom ambasadom. Izložba je usredotočena na izazove koje stoje pred Kopenhagenom kao gradom biciklista i istražuje mogućnosti koje se kriju u biciklističkom prometu kao platformi za promjenu uvjeta u gradovima s manje gužvi i kvalitetnijim životnim prostorima.

Zabavni dio obuhvaća show program: performere, akrobate i plesače, a festival će obogatiti koncerti bendova i dji, prijatelji biciklizma u Zagrebu. Na otvorenju će zasvirati Penguin radio i Dementronomes, veseli mladi bend s odličnom brass sekcijom, a Pedalafest zatvaraju Ivana Picek, zbor Čipkice, popularni St!llness i omiljeni Antenat! Posljednji dan vozit će se i kritična masa, za koju se predviđa da će biti najveselija do sada u organizaciji Sindikata biciklista. Vozit će se kroz cijeli grad i pokazati koliko ima zagrebačkih biciklista koji bicikl koriste kao svakodnevno prijevozno sredstvo.

Osim svega spomenutog, bit će još mnogo drugih zanimljivih i raznovrsnih događaja, a sve informacije o programu i rasporedu mogu se pronaći na web stranici festivala.

Sindikat biciklista djeluje već tri godine i volonterska je udruga, a Pedalafest je organiziran uz pomoć minimalnih financijskih sredstava i uz puno dobre volje svih organizatora, volontera i gostiju!