LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Humanitarnost na djelu

Ozanovci pletenjem i kukičanjem pomažu oboljelima od Alzheimera

Korisnici Udruge i Centra OZANA, mlade i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama, te svi zainteresirani i okupljeni oko njihov Štrikeraj caféa izrađuju pletene i kukičane rukaviće s ukrasima za osobe s Alzheimerovom bolešću i drugim demencijama u Hrvatskoj.

Korisnici Udruge i Centra OZANA, mlade i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama, te svi zainteresirani i okupljeni oko njihov Štrikeraj caféa izrađuju pletene i kukičane rukaviće s ukrasima za osobe s Alzheimerovom bolešću i drugim demencijama u Hrvatskoj.

Sve je više dokaza koji  govore u prilog činjenici da bavljenje kreativnim aktivnostima poput pletenja i kukičanja može utjecati na zdravlje i kvalitetu života pojedinca. Prema izvještaju koji je objavila organizacija Knit for peace, a nastalome na temelju dosadašnjih istraživanja, prakticiranje ovih tradicionalnih vještina djeluje opuštajuće, može sniziti krvni tlak, umanjiti depresiju i anksioznost, odgoditi nastupanje i usporiti razvoj demencije, može odvratiti pažnju od kroničnih bolova, pružiti priliku za kreativno izražavanje, poboljšati kvalitetu života, umanjiti usamljenost i izolaciju te povećati osjećaj korisnosti i uključenosti u društvo.

U OZANI su to odavno prepoznali te kroz Štrikeraj café i akcije koje u njemu pokreću, šire ljubav prema pletenju i kukičanju. Pri tome pomažu sebi prakticirajući vještine koje imaju tako puno pozitivnih učinaka, ali isto tako pomažu i drugima, prvenstveno onima kojima su svoje radove namijenili, ali i onima koji im se pridružuju u njihovoj izradi, pružajući im mogućnost da sudjeluju u društveno angažiranim projektima.

Akciju Isprepletimo ruke pokrenuli su u proljeće ove godine. Korisnici Udruge i Centra OZANA, mlade i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama, te svi zainteresirani i okupljeni oko njihova Štrikeraj caféa izrađuju pletene i kukičane rukaviće s ukrasima za osobe s Alzheimerovom bolešću i drugim demencijama u Hrvatskoj.

Takvi rukavići mogu kod oboljelih umanjiti stres, opustiti ih, zaokupiti i umiriti, ali isto tako i stimulirati njihovu motoriku i spoznaju. A u ovim zimskim danima mogu i ugrijati ruke. Akcijom, između ostalog, žele podržati napore Hrvatskog društva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi i Hrvatske Alzheimer alijanse u uspostavi nacionalne strategije za borbu protiv Alzheimerove bolesti i drugih demencija. Do sada su podijelili više od 70 rukavića, a s obzirom na to da u Hrvatskoj ima oko 100 000 osoba koje žive s demencijom, tek su na početku.

Ovom su prigodom predali na korištenje 50 veselih šarenih rukavića za pacijente Dnevne bolnice za osobe s demencijom i Odjelu za osobe s demencijom i palijativnu skrb Klinike za psihijatriju Sveti Ivan u Zagrebu.

Primopredaji je osim voditeljice Dnevne bolnice za osobe s demencijom prim. dr. sc. Paole Presečki, dr. med. prisustvovalo osoblje Dnevne bolnice, voditeljica Odjela za osobe s demencijom i palijativnu skrb Sandra Richter, dr. med, Tajnica Klinike Marija Zelenika, bacc. oec. i prof. dr. sc. Ninoslav Mimica, dr. med. koji je voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravstva RH za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi i predsjednik Hrvatskog društva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi Hrvatskog liječničkog zbora te voditelj Hrvatske Alzheimer alijanse. Istaknuo je potrebu promoviranja nefarmakološkog pristupa u skrbi za osobe s demencijom jer isti pojačava učinke standardnog liječenja, poboljšava kvalitetu života oboljelih i njihovih bližnjih.

Bila je to dobra prilika da u božićnom raspoloženju okupljeni razgovaraju, razmijene  iskustava i planiraju nove moguće suradnje i projekte.

Ozanovci vas pozivaju da se, ako još niste, uključite u njihovu akciju Isprepletimo ruke. Učinit ćete tako dobro drugima, ali i sebi. Ako se želite uključiti u izradu ovakvih rukavića, obratite se na strikeraj.cafe@centarozana.hr.

FOTO: PRESS