LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Europski fondovi

Osnovan fond od čak 40 milijuna eura za znanstvena istraživanja

Fond će pomoći brojnim patentima i startupovima u fazi razvoja, a počet će raditi u prvoj polovici 2022.

Fond će pomoći brojnim patentima i startupovima u fazi razvoja, a počet će raditi u prvoj polovici 2022.

Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR), Europski investicijski fond (EIF) i slovenska razvojna banka (SID) stvorili su prvu regionalnu platformu za komercijalizaciju inovativnih tehnoloških i znanstvenih rješenja hrvatskih i slovenskih znanstvenih institucija.

Ovom platformom pokrenut će se Fond za razvoj tehnologija (Transfer Technology Fund) koji će omogućiti da znanstvena istraživanja zažive u gospodarstvu, a težak je najmanje 40 milijuna eura.

Nova platforma za razvoj tehnologija naziva Central East European technology transfer (CEETT) prva je multinacionalna platforma za prijenos tehnologija ikad pokrenuta u Europskoj uniji. Sufinancirana je od strane HBOR i SID banki sa po 10 milijuna eura, te s iznosom od 20 milijuna eura od strane Europskog investicijskog fonda.

Njome će se financirati istraživački projekti, razvoj tehnologija i i intelektualno vlasništvo koje ima visoku komercijalnu vrijednost za gospodarstvo.

U projektu će moći sudjelovati hrvatska i slovenska sveučilišta s projektima koji su u fazi Proof of concept (Dokaz o konceptu), kada trebaju novac za procjenu izvedivosti koncepta i komercijalizaciju rezultata.

U sljedećih pet godina Fond će moći financirati više od 350 patenata i više od 100 spin-off poduzeća, predviđa EIF. Predsjednica HBOR-a Tamara Perko izjavila je kako smo po razvoju patenata u prosjeku Europske unije, ali po primjenjivosti istih u gospodarstvu na europskom dnu - u čemu bi ova novorazvijena platforma mogla donijeti potrebnu prekretnicu:

–Hrvatskom, kao i slovenskom tržištu, nedostaje karika u financiranju zbog koje mnogi vrijedni patenti i tehnološka rješenja nikada ne dožive svoju komercijalizaciju. Naša je uloga, kao razvojne banke, nadomjestiti ovaj nedostatak te omogućiti čvrstu vezu znanosti i poduzetništva.

Matija Srbić, voditelj inkubatorskog programa Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu iza kojeg su već generacije startupova, rekao je kako ovaj projekt dolazi u odlično vrijeme s obzirom na njihove planove:

–Zadnje dvije godine intenzivno radimo na stvaranju poticajnoga sustava koji će omogućiti istraživačima i znanstvenicima što jednostavnije uključivanje u startup ekosustav. Trenutno znanstvenike i istraživače sa Sveučilišta u Zagrebu podupiremo kroz projekt Crossing the Gap: Startup education and support for PhD students, researchers and scientists (COGSTEPS) i naš dugogodišnji startup inkubator SPOCK, a upravo radimo i na stvaranju deep tech startup ekosustava u čijem će središtu biti venture builder za deep tech startupe.

Primjer isplative investicije u znanost svakako je Finska, koja je povećanjem ulaganja u znanost od 1.9% BDP-a početkom devedesetih na preko 3% krajem te dekade među zemljama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD) bila na drugom mjestu u Europi, odmah iza Švedske.

Odabir društva za upravljanje Fondom izvršit će se preko natječaja otvorenog do listopada ove godine. U prvoj polovici 2022. očekuje se završni odabir i početak rada Fonda.
FOTO: UNSPLASH