LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kandidat za splitskog gradonačelnika

Osječki fakultet zbog sumnje na plagiranje istražuje profesora na splitskom fakultetu

Analiza doktorske disertacije profesora Vice Mihanovića još uvijek je u tijeku pa Ekonomski fakultet u Osijeku za sada nema konkretne informacije o tome je li i u kolikoj mjeri njegov rad plagiran.

Analiza doktorske disertacije profesora Vice Mihanovića još uvijek je u tijeku pa Ekonomski fakultet u Osijeku za sada nema konkretne informacije o tome je li i u kolikoj mjeri njegov rad plagiran.

Ekonomski fakultet u Osijeku trenutno istražuje Indexovo otkriće, odnosno navodni slučaj plagiranja doktorske disertacije Vice Mihanovića, kandidata za splitskog gradonačelnika koji ju je obranio u veljači 2018. godine.

S Fakulteta su za Index rekli da još uvijek istražuju cijelu situaciju:
– S obzirom na aktualnost teme, razumijemo Vašu želju za brzim odgovorima. S druge strane, s obzirom na ozbiljnost Vaših navoda dozvolite nam više vremena kako bismo provjerili sve navode. Očitovanje mentorice očekujemo u najskorijem mogućem roku. Sveučilište u Osijeku ima propisanu proceduru za provjeru ispravnosti stjecanja doktorata za čije je pokretanje nadležno Fakultetsko vijeće Ekonomskog fakulteta, o čemu ćemo raspravljati na sjednici koja je zakazana za idući tjedan. I u našem je interesu utvrditi je li bilo neispravnosti u cijelom postupku kako bismo zaštitili dignitet naše institucije. 
Kako piše spomenuti medij, Mihanoviću je za taj rad mentorica bila Ivana Barković Bojanić, a stručno povjerenstvo činili su predsjednik Joško Dvornik, redoviti profesor na splitskom Pomorskom fakultetu, i članovi Željko Turkalj, redoviti profesor na osječkom Ekonomskom fakultetu, te njegov umirovljeni kolega Mane Medić.

S Indexa su otkrili da je u spornoj disertaciji plagirano 18,3% sadržaja prema PlagScanu, no tvrde da se nisu oslanjali samo na to pa su dodatno provjerili sve što je bilo označeno kao plagijat. Problematičnim ističu i to što PlagScan nije uočio dijelove koji su navodno prepisani iz časopisa Analyzing Maritime Economy Mediterranean: A Focus on the Campania Region, autora Francesca Parole, Marcella Risitana, Ilaria Tutorea i Marca Ferrettia, objavljenog 2014. godine u akademskom časopisu Rivista Italiana di Economia Demografia e Statistica Talijanskog društva za ekonomiju, demografiju i statistiku – ovaj alat ne može detektirati dijelove koji su plagirani iz izvornog teksta koji je na stranom jeziku.
Vezano: Plagijata će ipak još biti; softveri za provjeru autentičnosti radova imaju značajan nedostatak
Ekonomski fakultet detaljno propisuje na koji se način citiraju radovi, a postoji i detaljna procedura utvrdi li se da je rad uistinu plagiran. Naime, prema Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, članku 37. koji Index citira, ako se utvrdi da znanstveni radovi na temelju kojih je znanstvenik izabran u znanstveno zvanje predstavljaju plagijat ili da su istraživanja na kojima se temelje krivotvorena, može mu se oduzeti znanstveno zvanje. Taj proces pokreće znanstvena organizacija, matični odbor, područno vijeće, Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj ili Odbor za etiku. 

Prema podacima dostupnima na stranici Pomorskog fakulteta može se vidjeti da je docent Vice Mihanović, koji je za Index poručio da će o tome raspravljati na sudu, trenutno zaposlenik fakulteta.
 

Ne pada mi na pamet komentirati konstrukcije i podvale aktivističkog portala čija je jedina zadaća difamacija osoba i...

Objavljuje Vice MihanovićPetak, 12. ožujka 2021.
FOTO: FACEBOOK/VICE MIHANOVIĆ