LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kultura dijaloga

Okrugli stol „Sloboda govora mržnje“ progovorit će o društvenim medijima i slobodi izražavanja

Što je govor mržnje i kako ga suzbiti otkrijte 20. prosinca u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu od 18 sati. 

Što je govor mržnje i kako ga suzbiti otkrijte 20. prosinca u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu od 18 sati. 

Nerijetko se susrećemo s terminima govor mržnje i sloboda govoraGdje su granice slobode govora? Ima li ih uopće? Ako ima granice, može li se to nazivati slobodom? Spada li govor mržnje u slobodu govora? Na ta i mnoga druga pitanja još uvijek traži se odgovor, a World Youth Alliance Hrvatska pokušat će doći do odgovora prepoznavši potrebu za kvalitetnom raspravom o slobodi izražavanja u današnjem javnom diskursu i organizirajući okrugli stol s upravo tom temom. Kao završni dio projekta Human Rights Slam 2017. uz financijsku podršku Grada Zagreba organizira se okrugli stol 20. prosinca 2017. godine u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu od 18 sati. 

Svrha je okruglog stola s različitih aspekata progovoriti o slobodi izražavanja, odnosno govora i mišljenja. Navedene slobode zaštićene su brojnim međunarodnim i domaćim aktima, ali unatoč pravnoj zaštiti, svjedoci smo brojnih slučajeva kršenja temeljnih sloboda uvredama, govorom mržnje ili ekstremnim govorima koji su javni poticaj na diskriminaciju ili nasilje protiv određenih društvenih skupina ili pojedinaca. 

Ekstreman govor i govor mržnje preneseni medijima i društvenim mrežama te temeljeni na različitim osnovama (spol, rasa, boja kože, jezik, vjera, političko ili drugo mišljenje itd) štetne su pojave u društvu koje ne vode ostvarenju pojedinca i društvenom napretku. Osim što nije ugodan, govor mržnje može biti i vrlo opasan te kulminirati nasiljem i netrpeljivošću. U navedenu svrhu na okruglom stolu slobodu izražavanja promatrat će se sudjelovanjem četiriju vrhunskih govornika: politologa i komunikacijskog savjetnika Aleksandra Musića iz emisije Peti dan, odvjetnice Vesne Alaburić, voditeljice i komentatorice na Novoj TV Ivane Petrović te teologa patera Petra Nodila.

Službeni događaj možete pronaći na poveznici, a više o radu Svjetskog saveza mladih Hrvatska ovdje

 

FOTO: FLICKR