LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Inicijativa „eSkills for Jobs”

Održana radionica s predstavnicima ICT industrije o razvoju digitalnih vještina u EU i Hrvatskoj

Na radionici su se prikupile povratne informacije o problemima u razvoju digitalnih vještina IT sektora i tržišta rada s kojima se suočavaju predstavnici ICT tvrtki, javnog sektora i strukovnih udruženja.

Na radionici su se prikupile povratne informacije o problemima u razvoju digitalnih vještina IT sektora i tržišta rada s kojima se suočavaju predstavnici ICT tvrtki, javnog sektora i strukovnih udruženja.

U organizaciji inicijative eSkills for Jobs Hrvatska i predstavnice Republike Hrvatske u Stručnoj radnoj podskupini za digitalne vještine pri EU DG Connectu (podskupini strateške skupine za Jedinstveno digitalno tržište Europske unije), održana je radionica na temu budućeg razvoja digitalnih vještina, IT sektora i tržišta rada. Sudjelovali su predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore udruženja IT-a, predstavnici CISExa te partneri inicijative, kao i predstavnici javnog sektora.

U konstruktivnoj raspravi izloženi su svi problemi s kojima se struka susreće, kako poslodavci tako i udruge i organizacije koje rade na razvoju digitalnih vještina u Hrvatskoj. Sudionici su predložili rješenja za neke od problema te smjernice koje bi trebalo prihvatiti i slijediti na državnoj i EU razini kako bi se povećao stupanj razvoja.

Radionica je organizirana s ciljem prikupljanja povratnih informacija predstavnika ICT industrije u Hrvatskoj poslodavaca i struke, vezanih uz konkretna pitanja unaprjeđenja i potreba za digitalnim vještinama u budućnosti radi doprinosa Republike Hrvatske strateškom dokumentu na kojem radi Stručna radna podskupina za digitalne vještine. Ideja je da se prikupljene informacije ugrade u buduće aktivnosti, identificiraju ključni izazovi, promoviraju najbolje prakse te donesu prijedlozi konkretnih mjera kojima bi se postigao bolji razvoj digitalnih vještina u Europi, pa tako i Hrvatskoj.

Sudionici radionice grupirali su prikupljene ideje u kategorije. Definirali su osam kategorija, čime su određena i sljedeća ključna područja izazova na koja je potrebno odgovoriti:

1. Strategije, poticaji, porezi, zakonodavni okvir

2. Malo i srednje poduzetništvo (i IKT)

3. Država/e-usluge

Zaključci s ove radionice oblikovat će se u radni dokument. Na sastanku radne skupine Europske komisije prezentirat će ih hrvatska predstavnica Stručne radne podskupine za digitalne vještine pri EU DG Connectu Branka Vuk.

Zadatak radne skupine je doprinos implementaciji Novog programa za vještine za Europu (objavljenog u lipnju 2016.) te Strategiji jedinstvenog digitalnog tržišta. Jedna od preporuka EU državama članicama jest da do lipnja 2017. godine na temelju ciljeva koji će biti definirani kao rezultat rada ove Stručne radne podskupine razviju nacionalne strategije razvoja digitalnih vještina, no valja napomenuti da preporuke nisu obvezujuće.