LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Grad Rijeka

Od iduće školske godine eksperimentalno se uvodi „Zdravstveni odgoj i obrazovanje” u šest škola

Program „Zdravstvenog odgoja i obrazovanja” obuhvaća četiri tematska područja, a to su zdravi stilovi života, pravilna prehrana i tjelesna aktivnost, mentalno zdravlje – emocionalna i socijalna dobrobit djece i mladih, spolno i reproduktivno zdravlje te rodna ravnopravnost i prevencija ovisnosti i rizičnih ponašanja.

Program „Zdravstvenog odgoja i obrazovanja” obuhvaća četiri tematska područja, a to su zdravi stilovi života, pravilna prehrana i tjelesna aktivnost, mentalno zdravlje – emocionalna i socijalna dobrobit djece i mladih, spolno i reproduktivno zdravlje te rodna ravnopravnost i prevencija ovisnosti i rizičnih ponašanja.

Završetkom ciklusa od četiri modula, okončane su edukacije budućih provoditeljica i provoditelja nove riječke izvannastavne aktivnosti – Zdravstveni odgoj i obrazovanje. Program Zdravstveni odgoj i obrazovanje uvodi se eksperimentalno od iduće školske godine 2024./2025. u šest osnovnih škola. Za jednogodišnju pilot-fazu odabrane su škole Centar, Dolac, Ivan Zajc, Kantrida, Podmurvice i Vežica. Nakon evaluacije pilot-faze, program će se proširiti na sve riječke škole od školske godine 2025./2026.

Aktivnosti za uvođenje programa Zdravstvenog odgoja i obrazovanja započele su 2022. godine. Grad Rijeka je za potrebe uvođenja ZOO-a formirao deseteročlanu stručnu radnu skupinu koja je radila na razvoju i izradi kurikuluma i priručnika. Radnu skupinu čine stručnjaci raznih relevantnih profila – medicinski stručnjaci, psiholozi, socijalni pedagozi, pedagozi, osobe iz akademske zajednice, bolničkog i odgojno-obrazovnog sustava te civilnog sektora.


Grad Rijeka pokreće socijalni program za mlade: potpuno pokrivanje prijevoza i novčana pomoć


Tijekom lipnja i srpnja u osnovnim školama Centar i Kantrida održane su edukacije za učiteljice i učitelje iz šest riječkih škola. Osim spomenutih škola, učenici osnovnih škola Dolac, Ivana Zajca, Podmurvice i Vežica od školske godine 2024./2025. moći će odabrati tu novu izvannastavnu aktivnost. Edukacije su vodili članovi autorskog tima priručnika Sandra Pavičić Žeželj, Nataša Dragaš Zubalj, Ana Goleš, Maša Komadina, Martina Šeša, Tea Juretić, Maja Obućina, Aleks Finderle, Eli Pijaca Plavšić i Vesna Kovač. Priručnici za učenike, koji su u završnoj fazi izrade, bit će prevedeni i na talijanski jezik kako bi program bio dostupan i u školama koje provode obrazovni program na talijanskom jeziku.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan u svibnju je istaknula kako je Rijeka prvi grad u Hrvatskoj koji uvodi program Zdravstvenog odgoja i obrazovanja te kako je riječ o nadstandardu u programu odgoja i obrazovanja. Glavni cilj programa, koji će se provoditi s učenicima od petog do osmog razreda razvoj je zdravstvene pismenosti djece i mladih kroz cjelovit pristup učenju o svim aspektima zdravlja.
 

„Želimo da naši mladi imaju kvalitetnu zdravstvenu pismenost i ovim putem zahvaljujem svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta na kojem se radi već dvije godine. Program Zdravstvenog odgoja i obrazovanja zasnovan je na znanstvenim činjenicama, a ne na dogmi i mišljenja smo da su znanja o zdravim stilovima života, mentalnom zdravlju, rodnoj ravnopravnosti, prevenciji ovisnosti i slično znanja koja su našoj djeci potrebna za kvalitetan razvoj.” – kazala je Krpan.


Program Zdravstvenog odgoja i obrazovanja obuhvaća četiri tematska područja, a to su zdravi stilovi života, pravilna prehrana i tjelesna aktivnost, mentalno zdravlje – emocionalna i socijalna dobrobit djece i mladih, spolno i reproduktivno zdravlje te rodna ravnopravnost i prevencija ovisnosti i rizičnih ponašanja. Program će se provoditi kao izvannastavna aktivnost u višim razredima osnovnih škola u fondu od 70 sati godišnje. Provodit će se preko dvaju odvojenih obrazovnih ciklusa. Prvi za učenike petih i šestih razreda, a drugi za učenike sedmih i osmih razreda.

Za svaku tematsku cjelinu razrađene su teme i povezani ishodi učenja te broj sati provedbe. Sam kurikulum donosi prijedloge metoda i strategija učenja i poučavanja za svako tematsko područje te prijedloge metoda vrednovanja učenika, koje se temelje isključivo na formativnom vrednovanju, umjesto klasičnom brojčanom ocjenjivanju. Grad Rijeka planira, kao i u slučaju Građanskog odgoja i obrazovanja, besplatno ustupiti sve materijale za provođenje programa Zdravstvenog odgoja i obrazovanja svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave te školama koje iskažu interes za taj program.

CeKaDe i Sveučilište u Rijeci u zajedničkoj potrazi mjesta pod suncem za siromašnu djecu



Za potrebe uvođenja Zdravstvenog odgoja i obrazovanja, odnosno za razvoj kurikuluma, osiguran je iznos od 20 355 eura, dodatnih  20 000 eura pribavljeno je za nastavne materijale, a uz to je osigurno još 23 200 eura za usluge lekture, korekture, recenzije priručnika namijenjenog učenicima, prijevod kurikuluma i priručnika na talijanski jezik te edukaciju provoditelja programa.
IZVOR: GRAD RIJEKA
FOTO: FREEPIK, ILUSTRACIJA