LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ISKRIVLJENA REALNOST

Ocjene nisu pravi pokazatelj znanja: državna matura otkriva realno stanje

Posebno zanimljiva bila je matura iz hrvatskog jezika, gdje je tek polovina odličnih potvrdila tu ocjenu.

Posebno zanimljiva bila je matura iz hrvatskog jezika, gdje je tek polovina odličnih potvrdila tu ocjenu.

Državna matura sve je bliže, stres je sveprisutan među maturantima koji „kampanjski“ uče ne bi li podigli ocjene i imali što bolji prosjek te upisali željeni fakultet. Ipak, najčešće se na državnoj maturi pokaže pravo znanje učenika.
 

Prosječna ocjena je trojka


Na primjer, 5.333 prošlogodišnjih maturanata od njih sveukupno 24.503 u cijeloj Hrvatskoj, ostvarilo je odličan uspjeh iz hrvatskog jezika na kraju četvrtog razreda. Međutim, tek je njih 2691 potvrdilo svoje znanje za ocjenu odličan, dok je većina dobila trojku, piše Večernji.
 

VEZANO: Pripreme za državnu maturu: traže se volonteri



Ipak, znanje iz drugog predmeta –  matematike potvrdili su učenici koji su imali zaključenu dvojku na kraju četvrtog razreda, a njih je iz cijele generacije bilo najviše. Na ispitu državne mature ma osnovnoj razini, čak 45,03 posto ostvarilo je isti uspjeh, dvojku.
 

Ocjene nisu dale realnu sliku


Odličan uspjeh iz matematike na kraju završenog četvrtog razreda, ostvarilo je 3761 prošlogodišnjih maturanata, ali to znanje je na višoj razini potvrdilo tek njih 167, a na višoj njih nešto više, 885. 

No, bilo je i nekih zanimljivosti – petero učenika imalo je na kraju školske godine zaključenu dvojku iz matematike, ali su na državnoj maturi ti učenici na višoj razini ostvarili odličan uspjeh
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA