LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Upisi na fakultet

Objavljene konačne rang-liste: Ove fakultete upisuju najbolji maturanti

Najpoželjniji studij među kandidatima ove godine je Logopedija, dok je najveći broj njih htio upisati Poslovnu ekonomiju. Najboljim je kandidatima prvi izbor bio Farmaceutsko-biokemijski fakultet, a na hrvatskim je fakultetima ostalo preko 13 000 slobodnih mjesta.

Najpoželjniji studij među kandidatima ove godine je Logopedija, dok je najveći broj njih htio upisati Poslovnu ekonomiju. Najboljim je kandidatima prvi izbor bio Farmaceutsko-biokemijski fakultet, a na hrvatskim je fakultetima ostalo preko 13 000 slobodnih mjesta.

Konačne rang-liste za upis kandidata na studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj u akademskoj godini 2021/2022. objavljene su u srijedu, 21. srpnja 2021. godine. U ljetnom upisnom roku bila su ponuđena 894 studijska programa s ukupno 40 171 upisnim mjestom. Ove se godine prijavilo 32 090 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je njih 26 403, priopćila je Agencija za znanost i visoko obrazovanje.


Prema omjeru broja prvog prioriteta i upisne kvote, najpoželjniji studijski programi su Logopedija na zagrebačkom Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, Izobrazba trenera; smjer: Kondicijska priprema sportaša (stručni) na Kineziološkom fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Animirani film i novi mediji na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Psihologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a među najpoželjnijim fakultetima našao se i jedan osječki – Sestrinstvo na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek. 


Najvećem broju kandidata prioritet ekonomija


Ukupno najveći broj prijava prvog prioriteta imali su sljedeći studijski programi, svi sa Sveučilišta u Zagrebu: Poslovna ekonomija na Ekonomskom fakultetu, Elektrotehnika i informacijska tehnologija i Računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Pravo na Pravnom fakultetu, Medicina na Medicinskom fakultetu te Poslovna ekonomija (stručni) na Ekonomskom fakultetu. 

Prošle je godine poredak prva četiri studijska programa prema broju prijava prvog prioriteta bio jednak, a na petom je mjestu bilo Strojarstvo na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. 


Najbolji upisuju Farmaciju


Kao i prošle godine, maturanti s najboljim prosjekom srednjoškolskih ocjena upisuju Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (ove je godine prosjek ocjena bio 4,85), a zatim slijede Medicinski fakultet Zagrebu s prosjekom 4,78, Stomatološki fakultet u Zagrebu s prosjekom 4,76. Na četvrtom je mjestu splitski Medicinski fakultet s prosjekom ocjena kandidata od 4,68, a na petom Fakultet dentalne medicine Sveučilišta u Rijeci s prosjekom 4,67. 


Ostalo preko 13 000 slobodnih mjesta

 

Nakon objave konačnih rang-listi u ljetnom upisnom roku ostalo je slobodno 13 768 mjesta. Kandidati koji u ljetnom roku nisu ostvarili pravo upisa, mogu se prijaviti za jesenski rok na studijske programe na kojima je ostalo slobodnih mjesta i za koje je visoko učilište odlučilo provesti jesenski upisni rok.

Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku započet će 23. srpnja i trajat će do 16. rujna 2021. godine kada će biti objavljene i konačne rang-liste.

FOTO: UNSPLASH