LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NCVVO

Objavljene izmjene u sadržaju obvezatnih ispita državne mature

Ministarstvo znanosti i obrazovanja prihvatilo je prijedlog NCVVO-a vezan uz izmjenu sadržaja obvezatnih ispita na državnoj maturi.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja prihvatilo je prijedlog NCVVO-a vezan uz izmjenu sadržaja obvezatnih ispita na državnoj maturi.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja uputio je Ministarstvu znanosti i obrazovanja dopis u kojemu traži suglasnost na izmjenu sadržaja ispitivanja u obvezatnim ispitima državne mature u školskoj godini 2019/2020, koji je ministrica Divjak jučer prihvatila.

U Hrvatskom jeziku izmijenio se dio sadržaja u višoj i nižoj razini, u Matematici je niža razina ostala nepromijenjena, a došlo je do izmjena u višoj razini. Sadržaj koji se neće ispitivati i vrednovati na višoj razini Matematike je sljedeći: 
  • izvoditi operacije s funkcijama (komponiranje)
  • crtati grafove racionalnih funkcija (polinomi najviše drugog stupnja u brojniku i nazivniku)
  • derivirati konstantnu funkciju, funkciju potenciranja i trigonometrijske funkcije
  • derivirati zbroj, razliku, umnožak, kvocijent i kompoziciju funkcija
  • odrediti tangentu na graf funkcije u točki
  • upotrebljavati derivaciju funkcije pri ispitivanju tijeka funkcije.

– Sadržaj osnovnih razina predmeta Matematika i Latinski jezik neće se mijenjati, kao niti sadržaj stranih jezika – Engleski (viša i osnovna razina), Njemački (viša i osnovna razina), Talijanski (osnovna razina), Francuski i Španjolski (viša i osnovna razina). – poručuju u NCVVO-u.

Detaljne izmjene u sadržaju ispita iz Hrvatskoj jezika, kao i izmjene u sadržajima koji se tiču više razine Talijanskog jezika, Grčkog jezika, više razine Latinskog jezika, Mađarskog jezika, Srpskog materinskog jezika i Talijanskog materinskog jezika, možete pronaći na poveznici.
FOTO: UNSPLASH