LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Centar za mirovne studije

Obilježavanje Tjedna jednakosti

Sudjelujte u Tjednu jednakosti i recite NE raznim oblicima diskriminacije!

Sudjelujte u Tjednu jednakosti i recite NE raznim oblicima diskriminacije!

Organizacije mladih i za mlade diljem Hrvatske od 13. do 17. travnja obilježavaju Tjedan jednakosti različitim radno-okupacijskim aktivnostima. Cilj planiranih akrivnosti je osvještavanje građana i građanki o važnosti razumijevanja i uvažavanja svih različitosti. 

Manifestaciju Tjedan jednakosti u isto vrijeme provodit će nekoliko udruga mladih diljem Hrvatske, i to u Splitu, Rijeci, Puli, Zadru i Donjem Miholjcu. U navedenim gradovima tijekom tjedna održavat će se razne aktivnosti u borbi protiv diskriminacije.

Tjedan jednakosti organizira se u okviru projekta U ime jednakosti Centra za mirovne studije, Mreže mladih Hrvatske i Cenzure Plus.

Udruga Info zona u Splitu organizira niz događanja – predavanje Ivana Bogdanovića „Kako se ponašati u društvu osoba s invaliditetom”, izložbu fotografija na temu jednakosti, prikaz kratkog dokumentarnog filma, promociju ilustracija i čitanje priča na temu jednakosti. Detaljnije o planiranom programu pročitajte na službenim stranicama Udruge.

Udruga Regionalni info centar za mlade Rijeka UMKI obilježit će Tjedan jednakosti kroz niz aktivnosti koje će unutar lokalne zajednice promovirati jednakost, antidiskriminaciju, borbu protiv homofobije i ksenofobije. Akcija pod nazivom „Reakcija jednakosti” promiče jednakost Roma kroz sportsku rekreaciju, kulturu, umjetnost i glazbu. Sprema se i izložba fotografija te prezentacija tradicionalne romske glazbe, a više o programu pročitajte ovdje.

U Puli, Udruga ZUM i Udruga Korak u suradnji s Pulaprometom organiziraju javnu akciju pod sloganom „Autobus pun jednakost!” Mladi aktivisti i aktivistice prerušit će se u razne osobe iz prošlosti, poput Betty Friedan, Rose Parks, M. Luthera Kinga, Anne Frank, Marije J. Zagorke, Brende Howard i sl. Ideja je kroz tjedan dana intervenirati po gradskim autobusima, gdje će glumci svaki dan izvoditi kratke dramske crtice iz povijesti borbe za ljudska prava i dočarati posljedice diskriminacije. Zadnji dan Tjedna jednakosti prikazat će se kratki film koji je nastao snimanjem spomenutih aktivnosti u Puli tijekom Tjedna jednakosti.


Udruga CINAZ iz Zadra usmjerila je svoje aktivnosti na podizanje svijesti o problemima i potrebama mladih iz sustava alternativne skrbi. Organiziraju se aktivnosti poput javne tribine o volontiranju u Domu za nezbrinutu djecu, izrade mozaika, bojanja ograde Doma za odgoj djece i mladeži Zadar, sportskog turnira u nogometu i košarci te koncerta mladih zadarskih glazbenika. Više o tjednim aktivnostima udruge provjerite na facebook stranici.
Sve aktivnosti odvijaju se u sklopu projekta udruge CINAZ „U znak jednakosti” i otvorene su za širu javnost.

U Donjem Miholjcu, Udruga Migra organizira kreativne radionice, dane društvenih igara te međugeneracijski koncert. Zamisao je pronaći zajedničke točke interesa između svih generacija te tako organizirati slobodno vrijeme sugrađana, kako bi se na istom mjestu našle osobe svih dobnih skupina. Za detaljnije informacije pogledaje facebook stranicu događaja.


Tjedan jednakosti predviđen je za kreativne, sportske i informativne aktivnosti koje će potaknuti međusobno pomaganje, druženje i učenje iz naših različitosti.

 

FOTO: CMS.HR