LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zaštita proizvoda ljudskog uma

Obilježava se Svjetski dan intelektualnog vlasništva, a priprema se i vrhunski obrazovni program na tu temu

Ovog se tjedna, 26. travnja, obilježava Svjetski dan intelektualnog vlasništva, a istovremeno traju i prijave za "Ljetnu školu za intelektualno vlasništvo" koja studentima i mladim stručnjacima omogućuje stjecanja dodatnih znanja na ovome polju.

Ovog se tjedna, 26. travnja, obilježava Svjetski dan intelektualnog vlasništva, a istovremeno traju i prijave za "Ljetnu školu za intelektualno vlasništvo" koja studentima i mladim stručnjacima omogućuje stjecanja dodatnih znanja na ovome polju.

Svi proizvodi ljudskoga uma, od ideja do teorija, predstavljaju nematerijalna dobra čija se vrijednost ističe u umnožavanju, upotrebi i prikazivanju drugima. Zbog iznimnih društvenih vrijednosti tih nematerijalnih dobara, smatra se da kreativna ili umjetnička realizacija neke ideje ili teorije koja je plod ljudskog intelekta pripada njezinom stvaratelju, a prema tome predstavlja i njegovo intelektualno vlasništvo. Upravo kako bi se pojačala svijest o tome kako patenti, copyright, zaštini znakovi i dizajn utječu na svakodnevni život, Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo 2000. godine obilježila je prvi Svjetski dan intelektualnog vlasništva. Od tada se on obilježava svake godine 26. travnja, što je slučaj i ovoga tjedna.  

Uz navedeno, u Zagrebu će se, sad već tradicionalno, od 27. svibnja do 7. lipnja održati i osma po redu Ljetna škola za intelektualno vlasništvo. Organizatori su ovog jedinstvenog i iznimno važnog događaja Akademija svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO), Državni zavod za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske i Sveučilište u Zagrebu.

Škola traje dva tjedna, a svim polaznicima nudi vrhunski obrazovni program koji obuhvaća cijelo područje intelektualnog vlasništva. Njen je cilj omogućiti studentima i mladim stručnjacima da steknu više znanja o intelektualnom vlasništvu, da shvate njegovu vrijednost kao pokretača gospodarskog, socijalnog, kulturnog i tehnološkog razvitka te da saznaju više o ulozi WIPO-a u upravljanju globalnim intelektualnim vlasništvom.

Broj sudionika ograničen je na 30, a svi zainteresirani mogu se prijaviti ispunjavanjem online prijavnice do 30. travnja. Kotizacija za studente u Hrvatskoj iznosi 50 američkih dolara, a sve dodatne informacije o programu i uvjetima registracije nalaze se na poveznici

FOTO: PIXABAY